nieuws

Eigenaar overweegt vernietiging van nagelnieuw hotel in Las Vegas

bouwbreed Premium

Het 47 verdiepingen hoge Harmon Hotel moest de blikvanger zijn van CityCenter, een project van 6,2 miljard euro in het centrum van Las Vegas. Het ontwerp van de Britse architect Lord Norman Foster is echter op 27 etages blijven steken. De eigenaar overweegt nu het nooit geopende hotel te vernietigen.

CityCenter, een project van MGM en Dubai World, is het duurste particuliere bouwproject ooit in de VS gelanceerd. Kort na het begin van de bouw van zes hotels en casino’s zette de economische crisis in waardoor de eigenaars op de rand van een bankroet belandden. Alleen al in de eerste negen maanden van 2010 moesten zij op het project van 27 hectare een verlies incasseren van 750 miljoen euro.
De problemen met het Harmon Hotel begonnen in juli 2008 toen de bouw vijftien verdiepingen was gevorderd. Gemeentelijke bouwinspecteurs ontdekten dat de uitvoering niet overeenkwam met het goedgekeurde plan en ook niet voldeed aan de lokale bouwvoorschriften. Bovendien hadden onafhankelijke toezichthouders volgens de Las Vegas Review Journal62 vervalste dagrapporten gefabriceerd over de voortgang van het werk.

Wapening

Het grootste probleem was dat de stalen wapening in de betonnen balken die de horizontale belasting van het gebouw overhevelen naar de schijfwanden, op alle verdiepingen onjuist was aangebracht. Datzelfde geldt voor de verbindingstukken die de wapening bijelkaar houden. Sommige staken zelfs uit de betonnen vloeren en waren eenvoudig met snijbranders verwijderd.
“Het bedrijf dat het beton stortte kon moeilijk overweg met het gecompliceerde ontwerp van architect Foster”, zegt Ron Lynn, woordvoerder van de stad. Een gevolg was dat deze onderaannemer op eigen houtje, zonder een bouwkundig ingenieur te raadplegen, de plaatsing van de wapening veranderde. Deze kwam te dicht op elkaar waardoor het beton niet meer gelijkmatig kon worden gestort.

Bouwtekeningen

Hoofdaannemer Perini Construction bood aan de fouten in de bouw te herstellen, maar stelde ook dat de fouten veroorzaakt waren door foutieve bouwtekeningen. Vervolgens besloten de eigenaren de bovenste twintig verdiepingen van het hotel niet meer te bouwen. Februari dit jaar begon MGM/Dubai World een rechtszaak tegen Perini Construction. De werknemers van de hoofdaannemer werden door gewapende bewakers van het bouwterrein verwijderd.
Het Harmon Hotel is nu een lege huls van 27 verdiepingen. De blauwe reflecterende gevel van Lord Foster doet momenteel dienst als het duurste reclamebord van de wereld voor de Viva Elvis Show. Eigenaren en hoofdaannemer eisen wederzijds schadevergoedingen van vele honderden miljoenen euro’s. De ceo van MGM zegt dat zijn bedrijf overweegt het gebouw te laten afbreken. Volgens een woordvoerder van Perini is dit niet meer dan een publiciteitsstunt om de rechtszaken te beïnvloeden.
“De rechtbank in Las Vegas moet nu onder meer de vraag beantwoorden of de fouten in de bouw zo hersteld kunnen worden dat het Harmon Hotel zonder structurele schade een aardbeving kan doorstaan”, zegt Ron Lynn. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal het hotel vrijwel zeker worden geïmplodeerd.

Reageer op dit artikel