nieuws

‘Betrek marktpartijen al in vroeg stadium bij Deltawet’

bouwbreed Premium

De uitvoerende markt moet al vroeg betrokken worden bij de Deltaprojecten. Daarvoor pleitte Fries Heijnis, voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers tegen Tweede Kamerleden bij een informatiebijeenkomst over de Deltawet.

“Niet alleen door marktpartijen te laten deelnemen in klankbordgroepen, maar op een volwaardige manier. Bijvoorbeeld via detachering of pps-projecten. Door de markt al vroeg bij een project te betrekken, kun je winst boeken die anders niet mogelijk was geweest”, zegt Heijnis. “Een voorbeeld daarvoor is de Tweede Maasvlakte. De aannemerscombinatie heeft destijds met de opdrachtgever het ontwerp besproken, wat heeft vele miljoenen aan efficiëncywinst opgeleverd.” Een pps-project rendeert daarom beter dan een design & construct-opdracht, stelt hij. “Maar uiteindelijk is het vooral belangrijk betrouwbare partners te hebben. Daarom is het goed als de Deltawet zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Situaties zoals de Wieringerrandmeer wil je voorkomen.”

Zekerheid

Ook de andere aanwezigen willen vooral zekerheid dat het Rijk ook echt met het beloofde geld over de brug komt. Volgens Willem-Henk Streekstra die sprak namen VNO/NCW, MKB Nederland en de agrarische branchevereniging LTO, is het mogelijk extra geld te vinden door de creativiteit van de markt aan te spreken.
“Zo verschuif je geld binnen projecten. Dat vraagt echter wel om een andere verhouding tussen overheid en markt”, waarschuwt Heijnis. Hij noemt ter illustratie het voorbeeld van de Afsluitdijk. “Daar waren aannemers bij betrokken, maar die wisten allang dat de uitbundige plannen voor hotels en recreatiemogelijkheden, financieel niet mogelijk waren. Wees daarom realistisch. We zijn inmiddels drie jaar verder en er is nog niets gebeurd.”

Reageer op dit artikel