nieuws

Aanvoer buitenlucht door keramische buizen

bouwbreed

De aanvoer van frisse buitenlucht naar de luchtbehandelingsunit van Villa Flora loopt door keramische buizen onder de beganegrondvloer. In Frankrijk en Canada komt deze toepassing vaker voor, in Nederland is het de eerste keer.


Villa Flora is het duurzame kantoorgebouw op het terrein van de Floriade 2012 bij Venlo. Het is ontworpen door architect Jon Kristinsson volgens de beginselen van ‘cradle to cradle’, de filosofie van William McDonough en Michael Braungart. De keramische buizen komen van Euroceramic in Belfeld bij Venlo. De fabrikant heeft voor de toegepaste producten het zilveren cradle to cradle-certificaat. Maar niet alleen daarom is de keuze op keramische buizen gevallen. Het materiaal heeft gunstige eigenschappen voor het transport van lucht. “Gresbuizen zijn thermisch geleidend. Ze accumuleren warmte of staan warmte af, afhankelijk van het seizoen”, licht Johan Peeters van Euroceramic toe.

Onbalans

“Bovendien hebben keramische buizen goede ionische eigenschappen. Een ionische onbalans zoals in kunststof buizen, door de wrijving van de lucht met het materiaal, komt in keramische buizen niet voor”, vervolgt Peeters. “Keramische buizen zijn dicht voor radon en geven geen bacteriële vervuiling. De gekookte en gebakken aarde, verglaasde natuurlijke klei, is een goede vochtregelaar. Risico op condensatie is uitgesloten. Het is wel van belang om de buizen op afschot te leggen, zodat ze eens in de vijf jaar met water onder hoge druk gereinigd kunnen worden.” De luchtbehandelingsinstallatie van Villa Flora wordt uitgevoerd door de firma Terberg uit IJsselstein.

Reageer op dit artikel