nieuws

Aandacht voor binnenstedelijk bouwen en veiligheid op Bouwbeurs

bouwbreed Premium

Twee op de drie potentiële bezoekers van de Bouwbeurs 2011 beoordelen de omzetontwikkeling van hun bedrijf beter of onveranderd vergeleken met een jaar geleden. Iets meer dan een kwart ziet de bedrijvigheid duidelijk afnemen.

De branche loopt zich warm voor de in Utrecht te houden Bouwbeurs (7 tot en met 12 februari). Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan thema’s als binnenstedelijk bouwen, renovatie en veiligheid op de bouwplaats. De focus wordt eveneensgericht op duurzaamheid, energieprestaties en innovatief aanbesteden.
De jury van de op 9 februari uit te reiken Bouwprijzen kreeg dit keer 186 inzendingen te verstouwen. Dubbel zo veel als bij de vorige editie. De categorie Bouwwerken valt opmerkelijk genoeg niet in de prijzen. De inzendingen in deze categorie waren gering en naar het oordeel van de jury beslist geen afspiegeling van de afgelopen twee jaar geleverde prestaties in het veld. De stroom inzendingen naar de vier andere te beoordelen sectoren blonk uit in creativiteit. De afwegingen zijn gemaakt onder voorzitterschap van commissaris van de koningin in Zeeland Karla Peijs.
In de categorie Gebouwen zijn genomineerd museum Hermitage, het Ronald McDonald Centre (beide te Amsterdam) en de van gieterij in opleidingscentrum getransformeerde ROC Twente in Hengelo. De watertoren in Bussum, hoofdkantoor TransPort van Martinair/Transavia plus het Rotterdamse renovatieproject Sleephelling dingen naar de prijs bij het duurzaam integraal ontwerpen. Het ventilatieplafond van Comfoschool VCI, de composietengevel van InHolland en isolatiemateriaal BioFoam zijn genomineerd in de categorie Bouwmaterialen.

Talent

Nieuw bij de Bouwprijs zijn de nominaties voor talent met toekomst. De nieuwe categorie beoogt het netwerk van de prijs te verjongen. Dit jaar is een accent gelegd op het bouwen met materialen van natuurlijke oorsprong. Nominaties zijn toegekend aan het isolatiemateriaal BioBlanket en de kurktoepassing Cork Floorheating System.
Van de potentiële bezoekers aan de vorige keer door 117.000 mensen bezochte Bouwbeurs denkt 48,9 procent dat de economische situatie in de bouw volgend jaar verslechtert. Een groep van 31,4 procent ziet de toekomst optimistischer tegemoet. Een op de drie vindt dat de crisis de samenwerking in de bouw bevordert. Een even grote groep kan die mening beslist niet delen.

Reageer op dit artikel