nieuws

Vergunningsvrij werk behoeft ook veiligheidscoördinator

bouwbreed Premium

Ook bij vergunningsvrije werken waar meer dan één aannemer aanwezig is, is een veiligheidscoördinator verplicht. Dat heeft het Europese Hof van Justitie uitgesproken.

Aanleiding was een zaak in Italiëwaar een dak moest worden vervangen. Daarvoor is geen vergunning nodig. De Italiaanse Arbeidsinspectie deelde een boete uit omdat er geen veiligheidscoördinator en evenmin een veiligheidsplan was.
De Italiaanse rechter die de zaak behandelde, vroeg zich af of de Italiaanse regelgeving wel strookt met de Europese. Volgens de Italiaanse wet is bij vergunningsvrije werken geen veiligheidscoördinator, noch een -plan nodig.
Volgens het Europese Hof is de richtlijn tijdelijke of mobiele bouwplaatsen helder. Die staat niet toe dat afgeweken wordt van de eis dat er een coördinator en plan voor de veiligheid van werknemers is. “Een coördinator voor veiligheid en gezondheid moet altijd worden benoemd voor een bouwplaats waarop meer dan één aannemer aanwezig is”, oordelen de rechters.

Veiligheidsplan

Een veiligheids- en gezondheidsplan voor risicovolle werken, en dat is werken op hoogte per definitie, moet er eveneens komen. Dat is volgens het hof al verplicht als er maar één aannemer bezig is. Ook maakt het niet uit of het gaat om een publiek werk of om burgerwerk.

Reageer op dit artikel