nieuws

‘Twaalf micron biocoating weert corrosie’

bouwbreed Premium

– Staalconstructies zijn goed te conserveren met de ‘biogebaseerde’ coating Novoshield, vindt Holland Novochem. 12 Micron volstaat om corrosie te weren.Holland Novochem levert zijn nieuwe product in de vorm van een tweecomponentenpolymeer. De fabrikant biedt Novoshield aan als alternatief voor coatings van epoxyhars, al staat het systeem ook het gebruik van biogebaseerde epoxies toe. “Op een mooie gladde ondergrond van een binnenconstructie is een laagje Novoshield van 8 micron al voldoende om corrosie te weren”, zegt coatingsexpert Alexander Maslow van de producent uit Nieuwegein. “Voor slecht voorbehandelde buitenconstructies met meer reliëf is eerder een laag van 12 micron dik nodig.” Zo’n laag van 12 micron weert in Maslows woorden corrosie net zo goed als 200 micron epoxy.Novoshield bevat een chemisch resistent monomeer dat goed op metaal hecht. Een component dat uit een vetzuur wordt afgescheiden, laat de moleculen van monomeer lange ketens vormen die het product zijn bestendigheid geven. Deze polymerisatie maakt de monomeer ondoorlatend voor water en zuurstof en voorkomt het ontstaan van elektrisch geleidende zwakke plekken; de oorzaken van corrosie.Met een ingenieursbureau wiens naam hij niet kwijt wil, bespreekt Maslow de toepassing van de coating op een brug. “Zolang het contract nog niet is getekend wil ik de details nog even voor me houden”, verklaart hij zijn weigerachtigheid namen vrij te geven.BiologischUit de bouw zegt Maslow vragen te krijgen over de conservering van materieel met Novoshield. Het product weerstaat wat hem betreft zonder problemen ruwere omstandigheden. Het is geen standaardproduct. De gebruiker bepaalt met zijn eisen mede de samenstelling van het product. Ook kan de samenstelling worden aangepast aan de wijze van aanbrengen.De uiteindelijke samenstelling bepaalt in hoeverre de coating biologisch van aard is. “Sommige eisen zijn alleen te realiseren met chemische additieven.” Maslow zegt te streven naar een ‘biopercentage’ van minimaal 80. Hans Bosveld van de Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM) uit Nieuwegein zegt Novoshield of vergelijkbare producten niet te kennen. ‘Opvallend’ noemt hij de voorgerekende laagdikte van 12 micron. “Je zit al snel op 100 of 200 micron; het is wonderlijk dat een organische deklaag van 12 micron een gesloten oppervlak vormt.”

Reageer op dit artikel