nieuws

Staalconstructie geeft oude kerk nieuwe functie

bouwbreed

Staalconstructie geeft oude kerk nieuwe functie

De sloopvergunning voor een typische wederopbouwkerk in Hengelo was al afgegeven toen het idee ontstond er een school in te vestigen. LKSVDD Architecten plaatste met een grote staalconstructie eigenlijk een gebouw in een gebouw.

Maandag wordt de St. Plechelmusschool geopend door oud-onderwijsminister
Ronald Plasterk. Het zal niet de laatste keer zijn dat het project in Hengelo de
publiciteit haalt. Het is namelijk ook genomineerd voor de Gouden Piramide, de
prijs van de Rijksgebouwendienst voor inspirerend opdrachtgeverschap, die eind
van de maand wordt uitgereikt. Aannemer Morssinkhof bouwde afgelopen jaar een
indrukwekkende staalconstructie in de voormalige Heilig Hart van Jezuskerk in
Hengelo. De staalconstructie levert een extra verdieping op waardoor er ruimte
ontstond voor de dertien lokalen waaraan de school behoefte had. Alle
bouwmaterialen moesten via kleine openingen in de gevel worden aangevoerd. De
staalconstructie is apart gefundeerd en staat compleet los van de bestaande
constructie. Want zo wilde architect Ronald Olthof van LKSVDD Architecten het.
Hij liet de twee constructies zoveel mogelijk contrasteren. Het oude kerkgebouw
is zwaar uitgevoerd in massief metselwerk, met grove details, terwijl er maar
weinig daglicht binnenvalt. De staalconstructie van Olthof is juist heel licht,
fijn gedetailleerd en voorzien van veel glas. De leerlingen en docenten laveren
voortdurend tussen die twee werelden.

Toen de directie van de school haar oog liet vallen op de oude kerk stond
Morssinkhof Bouw al zo’n beetje klaar om de kerk te slopen. De aannemer was
eigenaar van de leegstaande kerk en wilde villa’s bouwen op de plek. Maar
schoolbestuur, aannemer en architect vonden elkaar in het nieuwe plan, dat een
nieuwe functie gaf aan het gebouw opgetrokken in de stijl van de Bossche School.
Dat de kerk geen monumentenstatus bezat, bleek bij de verbouwing een nadeel.
Want het gebouw moest nu aan nieuwbouweisen voldoen en dus stevig worden
geïsoleerd. Het oude gebouw reguleert volgens Olthof het klimaat op een heel
andere manier en is vrij ongevoelig voor temperatuurschommelingen buiten. De
muren zijn maar liefst 66 centimeter dik: een binnen- en buitenblad van steens
metselwerk met daartussen een spouw van 22 centimeter. Die reusachtige spouw
moest door Morssinkhof worden volgeblazen met polystyreenkorrels, de kozijnen
kierdicht gemaakt en er moest gebalanceerde ventilatie worden aangebracht, wat
de verbouwing veel duurder maakte dan gedacht.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels