nieuws

Rotterdam snoeit, maar klaagt niet

bouwbreed Premium

Na Amsterdam moet ook Rotterdam flink gaan snoeien in zijn begroting

Behalve door teruglopende rijksbijdragen komt dat vooral door teruglopende grondopbrengsten.
Volgend jaar moet Rotterdam 82 miljoen bezuinigen, in de huidige collegeperiode lopen de bezuinigen op tot ongeveer 255 miljoen in 2014. Dat is meer dan het lijkt, want van de totale begroting van 4,4 miljard euro ligt het leeuwendeel vast. “Slechts over 900 miljoen kan de stad eigen keuzes maken. En daarop moeten we 20 procent bezuinigen”, aldus loco-burgemeester Jantine Kriens.
Wat betreft de bouw komt dat onder meer neer op schrappen van de overkapping van de ‘s-Gravendijkwal (330 miljoen euro) en de overdekte ijsbaan bij het nieuwe Feyenoord-stadion (10 miljoen euro). Hetzelfde geldt voor de aanleg van een bedrijventerrein in de polder Schieveen.
Teruglopen van de grondopbrengsten heeft te maken met uitstel van eerder aangekondigde gebiedsontwikkelingen. De gemeente kondigde eerder dit jaar aan zich te gaan concentreren op enkele speerpunten. De markt krijgt daarbij alleen een grotere rol. In de binnenstad gaat ontwikkeling van de gebieden rond station Rotterdam Centraal, Stadhuisplein en de Markthal door. De stad blijft ook investeren in de Stadshavens, het Rijnhavengebied en de achterstandswijken in Rotterdam-Zuid. De gesprekken over de nieuwe westelijke oeververbinding – een tunnel of brug over of onder de Nieuwe Waterweg – gaan gewoon door. De collegeplannen gaan ook van drieduizend nieuwe gezinswoningen en opknappen van achtduizend bestaande woningen.

Ontslag

De gemeente bezuinigt onder meer op cultuur en daklozenopvang. En door ontslag van duizend ambtenaren, vooral bij OBR, dS+V en Gemeentewerken. Volgens Kriens heeft het Rotterdamse gemeentebestuur, dat meer moet bezuinigen dan Amsterdam, minder reden om te klagen, zoals het Amsterdamse stadsbestuur deze week deed. “Wij kunnen veel meer uitgaan van eigen kracht, want wij hebben ook nog een Havenbedrijf dat 500 miljoen euro per jaar investeert in Maasvlakte-2. Dat gaat tienduizend banen opleveren.”

Reageer op dit artikel