nieuws

projectBalkenrastervloer maakt rechtbank Zwolle flexibel

bouwbreed Premium

De rechtbank in Zwolle wordt een opvallende, transparante verschijning. De aanleg van balkenrastervloer op de derde verdieping gaat een ongekend staaltje opleveren, belooft de architect.


Veel gerechtsgebouwen hebben een gesloten karakter, maar de rechtbank Zwolle wilde de omgeving juist een uitnodigend gebouw presenteren. “Iedere bezoeker mag zien wat daar gebeurt”, zeggen Rob Hootsmans en Eric van Noord van Hootsmans architectuurbureau. “De rechtspraak is helemaal niet besloten, maar door enkele gebeurtenissen is de publieke functie van de justitiële gebouwen onder druk komen staan. Behalve de cellen, verhoorkamers en de raadkamer voor de rechters zijn alle onderdelen goed zichtbaar. De begane grond is deels, de bovenbouw geheel transparant.”
De rechtbank bestaat uit enkele functionele lagen: de tweelaagse parkeerkelder, de begane grond met de hoofdentree, de cellen, verhoorkamers en daarboven het publieke wachtgebied, de zittingzalen en raadkamers. De bovenste drie verdiepingen bestaan uit kantoorruimtes. Elke functionele laag is qua constructie en klimaatbehandeling anders ingevuld.

Constructie

De constructeur en Hootsmans hebben het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt met de draagconstructie. De bovenbouw staat schuin op het beganegrondvolume, waardoor de bovenbouw op diverse hoekpunten uitkraagt tot een maximum van ruim 8 meter.
Elke functionele laag herbergt haar eigen optimale constructieve stramienmaat, waardoor een stapeling van verschillende constructies is ontstaan. De dragende delen voor de parkeerkelder, kantoren en zittingzalen werken onafhankelijk van elkaar, bijvoorbeeld om de zittingzalen zo flexibel mogelijk te kunnen indelen. Het is zelfs mogelijk in de toekomst een tweede laag zittingzalen boven de nu geplande in te ‘schuiven’.
Een 1800 millimeter dikke balkenrastervloer op de derde verdieping boven de zittingzalen en onder het kantoorgedeelte maakt dit mogelijk. Deze vloer wordt ondersteund door twintig forse, in het werk gestorte kolommen van 900 x 900 millimeter die funderen op betonplaten van 8 x 8 meter en bijna 1,5 meter dik onder de tweelaagse parkeerkelder. “De aanleg van het balkenraster wordt bijzonder indrukwekkend”, zegt Van Noord. “Op de kolommen wordt in delen het raster gestort. Beschouw het als een enorm tafelblad op poten. Met circa 65 bij 58 meter uniek in Nederland. Om tordering in het gebouw op te vangen, was het noodzakelijk enkele V-kolommen in paardensprong toe te passen.

Ventilatie

De drie kantoorverdiepingen hebben een klimaatgevel met de mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie via klepramen die handig zijn weggewerkt in de U-vormige stijlen van de vliesgevel.
In de luchtspouw van de klimaatgevel worden op maat gemaakte horizontale lamellen aangebracht die onafhankelijk van elkaar kantelbaar zijn. De plafonds zijn voorzien van betonkernactivering. De verdieping van de zittingzalen met rondom het publieke wachtgebied hebben alleen HR++ glas met binnenzonwering. “Het publieke wachtgebied is extreem hoog. Qua afzuiging en hoogte van de ramen wordt het lastig om daar klimaatramen te gebruiken”, verklaart Van Noord. In de vloer van de publieksomloop is een koelwatersysteem geïntegreerd. Verse lucht wordt via sleuven in de wanden van de zalen ingebracht.
De oplevering van de rechtbank naast de oudbouw is gepland in 2012. Daarna wordt de bestaande rechtbank gerenoveerd: vernieuwing van de installaties, vervanging van de gevelpuien en een aansluiting aan de nieuwbouw. De Rijksgebouwendienst verwacht het project over drie jaar volledig af te ronden.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst Directie Projecten, Arnhem
Architect: Hootsmans architectuurbureau, Amsterdam
Adviseur installaties: Royal Haskoning, Groningen
Adviseur constructie: Arcadis, Den Haag
Adviseur beveiliging: Rijksgebouwendienst, Den Haag
Adviseur bouwfysica: Peutz, Zoetermeer
Landschapsarchitect: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, Amsterdam
Aannemer: combinatie Trebbe/Dura Vermeer, Hengelo
Bvo nieuwbouw: 16.500 m2Bouwtijd (nieuwbouw en renovatie): 2010 – 2013

Reageer op dit artikel