nieuws

Limburg: meer sloop, minder nieuwbouw

bouwbreed Premium

De gevolgen van vergrijzing en krimp zijn in Limburg steeds meer voelbaar

Venlo schroeft de woningbouw drastisch omlaag, en in Parkstad Limburg, de regio Heerlen, gaan juist meer huizen tegen de vlakte in de strijd tegen de leegstand.
Bij de gemeente Venlo zijn momenteel plannen ingediend voor het bouwen van ruim 5100 woningen in de komende vier jaar. De gemeente wil over die periode echter slechts 300 woningen per jaar realiseren.
Ook zijn er te veel plannen voor appartementen en te weinig voor grondgebonden woningen, vindt de gemeente. Venlo geeft de plannenmakers daarom te verstaan: geen appartementen, maar een beperkt aantal grondgebonden woningen en woningen voor ouderen.
Parkstad Limburg is erin geslaagd de oprukkende leegstand terug te dringen door sloop. Eind 2009 bedroeg die leegstand 4,4 procent. Twee jaar eerder was dat nog 4,9 procent. In deze sterkst vergrijzende regio van Nederland zijn vorig jaar 450 woningen gesloopt, twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Die waren voor het leeuwendeel in handen van woningstichtingen. Tot en met 2014 gaan er nog eens 1500 woningen tegen de vlakte.

Reageer op dit artikel