nieuws

Lagere NMa-boetes voorvier wegenbouwers

bouwbreed Premium

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft in hoger beroep de bouwfraudeboetes van vier wegenbouwers verlaagd vanwege overschrijding van de redelijke behandelingstermijn.

Het gaat om de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in 2005 oplegde aan de wegenbouwbedrijven Schagen, Lareco, Van den Oetelaar en Van den Biggelaar. Tussen het NMa-rapport en de afhandeling van de rechtszaken tegen de boetes, verstreek vier jaar. Volgens het college hadden de bestuurlijke besluitvorming van de kartelwaakhond en de juridische procedures echter maximaal maar drie jaar mogen duren. “De termijn die redelijk wordt geacht is derhalve met twaalf maanden overschreden”, concludeert het college.
De beroepsinstantie verlaagde de boetes van het viertal met 10.000 euro. De boete van Schagen komt daarmee uit op net iets meer dan 1 miljoen euro, die van Lareco op ruim 507.000 euro. Van den Biggelaar moet 223.000 euro betalen en Van den Oetelaar 67.500 euro.

Verworpen

Alle andere bezwaren van de bouwers tegen de sancties werden verworpen. Volgens het college heeft de NMa op alle fronten juist gehandeld bij de bestraffing van het wegenbouwkartel. Zo oordeelde de rechter ook in de beroepszaak van Gebr. Schelvis wegenbouw. De NMa legde dit bedrijf een boete op ruim 125.000 euro.

Reageer op dit artikel