nieuws

Knauf blaast spouw van binnenuit vol

bouwbreed Premium

Knauf Insulation uit Oosterhout werkt aan een systeem waarbij glaswol van binnenuit in de spouw wordt geblazen

Het systeem is bedoeld voor toepassing in nieuwbouw.
Dat zei een woordvoerder van Knauf tijdens de Nationale Dubodag. De inblaaswol heet Supafil en bestaat voor 98 procent uit glas, waarvan meer dan de helft uit recycling. Knauf noemt een warmtegeleidingswaarde (lambda) van 0,034 watt per meter kelvin. Volgens de woordvoerder is het volledig vullen van de spouw een betrouwbare techniek die door de Belgische Unie voor de Technische goedkeuring in de bouw (BUTgb) in Sint-Stevens-Woluwe zelfs wordt aangeraden. “In Nederland worden we echter zwaar tegengewerkt door concurrenten, onder meer door leveranciers van hardschuim en eps”, aldus de woordvoerder.

Metingen

Knauf Insulation laat metingen verrichten om aan te tonen dat isoleren met Supafil-inblaaswol gelijkwaardig is aan andere methoden, die worden genoemd in NEN 1068. “Dan kan de normcommissie de correctiefactoren laten vallen”, aldus de woordvoerder. “In Europa bestaat reeds een norm voor het naïsoleren van spouwmuren met minerale wol. Die laat het volledig vullen van de spouw door het inblazen van glaswol zonder correctiefactoren toe. Knauf Insulation richt zich niet alleen op het naïsoleren van bestaande woningen, maar wil ook de spouw van nieuwbouw van binnenuit vullen.
Volgens een folder van Knauf Insulation is naïsoleren van bestaande woningen op het moment aantrekkelijk vanwege overheidssubsidies in de vorm van premies en fiscale kortingen. Bovendien geldt tijdelijk een btw-tarief van 6 procent in plaats van 19 procent. Dat maakt het isoleren van een hoekwoning een kwart goedkoper. “Binnen twee tot vier jaar verdient de eigenaar de investering terug”, stelt Knauf. Supafil-inblaaswol is onbrandbaar. Het materiaal levert ook een goede akoestische isolatie. De warmteweerstand van een spouw van 70 millimeter is 2,05 vierkante meter kelvin per watt.

Reageer op dit artikel