nieuws

Hyundai levert vernieuwde wielladers van serie 9

bouwbreed

Hyundai rijdt zijn vernieuwde wielladers van de serie 9 voor. De vernieuwing zit vooral in de toepassing van de loadsensing-techniek.

De machinebouwer gebruikt voor de hydraulische functies een pomp met een variabel volume en een automatisch loadsensing-systeem. De machinist kiest daarvoor uit drie motorvermogens en vier overbrengingsstanden. Aan de hand van de belasting kunnen toerental en torsie met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Hyundai rekent een brandstofbesparing voor tot ruim 10 procent.
Nieuw is ook het gaspedaal dat automatisch afslaat als de transmissie onder belasting moet worden geschakeld. Om het gaspedaal weer te gebruiken moet de machinist de transmissie in de gewenste stand zetten.
Een tweede beeldscherm in de cabine geeft de last aan die de machine heft en de productiviteit aan het eind van de werkdag. Tevens toont het scherm de bevindingen van de zelfdiagnose van de wiellader. Andere vernieuwingen in de cabine zijn groter zicht, traploos verstelbare stuurkolom en optionele joystickbesturing voor grotere modellen.
Het frame van de wielladers is afkomstig van de serie 7A. Hieronder zijn nieuwe assen gezet en een nieuwe volautomatische transmissie van ZF. De serie 9 telt zes modellen met bedrijfsgewicht van 9,8 tot 30 ton voor laadbakken met een inhoud van 1,8 tot 5,4 kubieke meter.

Reageer op dit artikel