nieuws

Hoge staalprijzen volgen op prijsexplosie ijzererts

bouwbreed Premium

De bouw kan rekenen op flink hogere kosten voor staalproducten. Door de toegenomen vraag op de wereldmarkt stijgt de ijzerertsprijs dit jaar veel meer dan dat deze vorig jaar daalde door de conjunctuurdip.

De hoge economische groei in China zet onverminderd druk op grondstofprijzen. Die van ijzererts ging in tien jaar tijd vijf keer over de kop. Door nieuwe prijsstijgingen is de daling van vorig jaar ruimschoots tenietgedaan en worden opnieuw records gebroken.
Gunstig nieuws is dat voor de mijnbouwtak van de grote staalproducent ArcelorMittal maar diens hoogoventak klaagt zijn nood. De reden is dat het bedrijf de gestegen kosten nog niet durft door te berekenen.

Lagere volumes

In het verslag over het derde kwartaal meldt bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal van ArcelorMittal dat de prestaties “aan de onderkant van de verwachtingen liggen”. Dat gebeurde “tegen een achtergrond van lagere volumes, afkalvende prijzen en hogere kosten”. Ten opzichte van 2009 gaat het wel beter. De kwartaalomzet groeide met 30 procent tot 15 miljard euro en de winst liep in gelijke mate op, naar 965 miljoen euro. Het concern verwacht na het traditioneel wat slappere derde kwartaal in het vierde kwartaal gelijkblijvende cijfers. De fabrieken draaien gemiddeld op 71 procent van de capaciteit tegen nog 78 procent in het tweede kwartaal.

Gevolgen

Ook de Zuid-Koreaanse staalgigant Posco waarschuwt in zijn derdekwartaalbericht voor de gevolgen van de hoge grondstoffenprijzen. Een winstval van 40 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, door een slechts gedeeltelijke doorberekening van de kostenstijging, zijn voor het bedrijf het eerste resultaat. Op een kwartaalomzet van 5,4 miljard euro haalde Posco een operationele winst van 702 miljoen euro.
Een derde speler in de wereldtop, het Japanse Nippon Steel, profiteert van de aantrekkende vraag en schreef daardoor in het afgelopen kwartaal zwarte cijfers in plaats van de rode die vorig jaar zijn derdekwartaalbericht ontsierden.

Reageer op dit artikel