nieuws

Franse wegenbouw zit door blokkades zonder asfalt

bouwbreed

Door de aanhoudende blokkades van een groot deel van de Franse olieraffinaderijen staan niet alleen de meeste pompen droog maar is ook een groot tekort aan asfalt ontstaan

Wegenbouwers hebben daardoor inmiddels 10.000 man met ‘technische ww’ gestuurd, meldt de organisatie van bedrijven voor openbare werken FNTP.
De raffinaderijen worden geblokkeerd in het kader van de acties tegen het optrekken van de pensioenleeftijd in Frankrijk. President Sarkozy heeft weliswaar de politie opgedragen de blokkades op te ruimen maar de actievoerders keren vaak direct terug zodra de politie weer verdwenen is. ”Asfalt is ook een olieproduct en er is dan ook een groot tekort ontstaan. De meeste asfaltfabrieken liggen nu plat en dat leidt tot een steeds toenemende verlamming in onze sector. Veel wegwerken zijn noodgedwongen stil gezet en de arbeiders naar huis gestuurd. Ik vrees dat deze extra klap veel toch al wankelende bedrijven over de rand kan duwen”, zegt voorzitter Patrick Bernasconi van de FNTP.
In de bouw in het algemeen begint het opdrogen van de benzinevoorziening steeds meer te bijten. ”Wij krijgen vrijwel niets aangeleverd en we verwachten dat vanaf maandag mensen met technische ww worden gestuurd”, zegt Patrick Liébus, voorzitter van de organisatie van kleinere bouwbedrijven Capeb.

Reageer op dit artikel