nieuws

Energie uit drie bronnen

bouwbreed Premium

Cogen Projects heeft een energieconcept ontwikkeld op basis van biomassa en drie bodembronnen

Met dit zogeheten tribronsysteem worden woningen en gebouwen ‘energieneutraal’ van warmte en koeling voorzien.
Het tribronsysteem bestaat tot nog toe alleen op papier, zegt Jan Grift van Cogen Projects. Volgend jaar hoopt hij het voor het eerst te kunnen realiseren. Grift praat daarover met een gemeente. Welke dat is, wil hij niet zeggen. Het systeem moet een nieuwbouwwijk bedienen. Volgens Grift is het systeem ook goed te gebruiken voor de renovatie.
Het tribronsysteem maakt gebruik van een koude, een lauwe en een warme opslagbron. Met het water uit de laatste kunnen woningen en gebouwen direct worden verwarmd. “Naverwarming van dit bronwater door middel van een warmtepomp is dan niet nodig”, zegt Grift. Een absorptiekoelmachine ‘laadt’ met een warmtekrachtinstallatie op biogas de koude en de warme bron. Op die manier produceert het systeem tegelijk warmte, koude en elektriciteit. Daarmee komen ook relatief hoge temperaturen in de bodem. Grift: “Proefprojecten moeten aantonen of dat problemen oplevert, maar wij verwachten dat dat onder de 55 graden zeker niet gebeurt.”
Volgens Cogen moet het systeem in een centrale voorziening worden ondergebracht. Dit ‘ketelhuis’ voorziet onder meer appartementen van warmte. “Dat is beter dan in elk appartement een toestel monteren”, vindt Grift. Niet in de laatste plaats omdat een centrale locatie het onderhoud makkelijker maakt. “Corporaties zijn daar gevoelig voor; die hoeven niet meer constant een onderhoudsploeg op de weg te hebben om alle woningen af te gaan”.

Boiler

De centrale voorziening bedient clusters van woningen en appartementen. In de woningen komt niet meer techniek dan een warmtepompboiler. Deze boiler zorgt voor warm tapwater in huis. Een aparte warmwaterleiding brengt centraal opgewekte warmte naar de warmtepompboiler in de woningen. De ruimteverwarming komt via een andere leiding de woning in. Het overgrote deel van de installaties is op te bouwen uit standaard handelsproducten. “Alleen voor de warmtepompboiler is nog geen geschikt model gevonden”, zegt Grift.
In een centraal ‘ketelhuis’ zijn de installaties ook makkelijker aan te passen met nieuwe technieken als onder meer een brandstofcel en geothermie, legt Grift uit. Het extra ruimtebeslag van een dergelijke centrale valt wat hem betreft over het geheel genomen mee.
Datzelfde geldt voor de investering. Volgens Grift is het systeem goed te financieren met de meerkosten van 10.000 tot 30.000 euro voor een woning met een epc van 0,4. Al met al gaat Cogen Projects ervan uit dat het tribronsysteem een wijk energieneutraal maakt tegen concurrerende kosten.
Cogen heeft met het systeem de Energie Innovatieprijs 2010 gewonnen. De prijs is een initiatief van de vakbeurs Energie 2010.

Reageer op dit artikel