nieuws

EIB leent Wallonië kwart miljard euro voor wegen

bouwbreed Premium

De Europese investeringsbank (EIB) leent Wallonië 375 miljoen euro om de capaciteit van wegen en vaarwegen te verhogen. Een kwart miljard is voor de wegen, de rest voor de vaarwegen.

België, en dus ook Wallonië,ligt op het kruispunt van vele Europese oostwest- en noordzuidverbinding. Door het toenemende vrachtvervoer loopt het verkeer steeds meer vast. Nu al bestaat het verkeer op de Waalse autowegen voor 35 procent uit zwaar vrachtverkeer. Reden voor de Franstalige regering wegen en vaarwegen eens goed onder handen te nemen om te knelpunten op te heffen.
250 Miljoen van de lening wordt gebruikt om wegen op te knappen en de capaciteit te vergroten. Ook bruggen en viaducten worden aangepast en veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens aangelegd.
Om het hele netwerk van E-wegen in Walloniëaan te pakken, moeten 575 projecten worden uitgevoerd. Voor 434 daarvan geeft de EIB steun, zo’n drie kwart van alle plannen. De totale investering komt derhalve nog hoger uit.
Voor de vaarwegen heeft de EIB 125 miljoen over. Deze lening gaat volledig zitten in drie werken. Bij Ternaaien aan het Albertkanaal en Ivoz-Ramet aan de Maas komen nieuwe schutsluizen van 225 bij 25 meter. Verder wordt tussen Flémalle en Seraing de Maas gebaggerd.

Reageer op dit artikel