nieuws

Duurzame bureaucratie

bouwbreed Premium

Terwijl ik dit schrijf druppelen berichtjes over het nieuwe regeerakkoord binnen

Burkaverbod, 130 kilometer rijden, minder vergoeding voor kinderopvang, met 66 jaar met pensioen. Ondertussen proberen we in de normale wereld nog steeds om verstandig met diezelfde wereld om te gaan. Dat kun je uit eigen beweging doen, maar zoals altijd ontkomen we er ook niet aan om dat volgens bepaalde inzichten en regels vast te leggen. Daarom zijn we op mijn kantoor bezig met het vergelijken van de verschillende duurzaamheids beoordelingsinstrumenten die bestaan voor het ontwerpen en uitvoeren van gebouwen. We richten ons daarbij vooral op LEED, BREEAM en HQE. Daarnaast krijgen we natuurlijk ook nog verzoeken om te werken volgens de richtlijnen en principes van Dubo, CO2neutraal, Cradle to Cradle, Passivhaus en nog veel meer die ik nu even vergeten ben.Als je zoals wij in zeer veel verschillende landen en met diverse soorten opgaven werkt, kom je alles tegen. Natuurlijk is het belangrijk dat we ons met de hele bouwkolom hiermee bezighouden. Niemand kan in z’n eentje een certificaat halen. Éen van de eerste problemen die we nu al tegenkomen zijn de kosten van de procedures. Veel opdrachtgevers zien het nut er niet van in. De kosten om daadwerkelijk certificaten te verkrijgen zijn eveneens fors, van enige duizenden euro’s tot vele tienduizenden. Ironisch genoeg hebben we tegelijkertijd te maken met opdrachtgevers en projectmanagementbureaus die melden dat ze als referentieprojecten voor aanbestedingen projecten willen zien die volgens “aantoonbaar” bovenwettelijke maatregelen tot stand zijn genomen, of in het nieuwe project meteen maar alles tegelijk willen toepassen zonder verhoging van het budget. Gelukkig hebben we ook een paar serieuze projecten waarin we echt ervaring aan het opdoen zijn. Terwijl we onze inventarisatie bespraken verzuchtte één van mijn medewerkers dat dit nou eens iets zou kunnen zijn waar Europa goed werk kan verrichten. Gewoon samen één standaard afspreken.

Architect en directeur MVRDV,
Rotterdam

Reageer op dit artikel