nieuws

‘Douane belangrijk voor verbod illegaal hout’

bouwbreed Premium

Almere – De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) is blij met het handelsverbod op illegaal hout. “Maar het zal alleen werken als alle douaneposten in Europa de regels op dezelfde manier hanteren”, waarschuwt directeur Paul van den Heuvel.

Oneerlijke of onwetende houthandelaren zijn gewaarschuwd. Vanaf 2013 straft de Europese Unie handel in illegaal gekapt hout af.
Dat maakte minister Verburg (landbouw) begin deze week trots bekend. Terecht vindt Van den Heuvel, al jaren voorstander van een verbod. “Ze heeft hard aan het verbod getrokken, maar wij ook. Daarom zijn we er ook blij mee.”
De VVNH, goed voor ongeveer 65 procent van de Nederlandse houthandel, investeert al langer in maatregelen die schimmige praktijken moeten tegengaan, zegt Van den Heuvel. Toch is het verbod hard nodig. “Als een land als Indonesië ons in 2005 vraagt ‘wij hebben jullie hulp nodig, de helft van onze productie (40 miljoen kuub per jaar) is illegaal gekapt’, dan zegt dat genoeg lijkt mij.”
Hoeveel stiekem gekapt hout er in Nederland omgaat, weet Van de Heuvel niet. “Als we dat wisten, hadden we het probleem al veel eerder kunnen aanpakken. Maar ik sta niet in voor de partijen die niet bij ons zijn aangesloten.”
Of Europa met het verbod binnen enkele jaren illegaal-hout-vrij zal zijn, durft hij niet te zeggen. “Ik hoop dat het gaat lukken, maar de crux in deze wet is dat aan de Europese grens moet worden bepaald of hout illegaal is of niet. Het schiet niet op als elk EU-land met een eigen interpretatie komt. Elke douanepost moet op dezelfde manier te werk gaan. Met het ministerie hebben we daar binnenkort ook een gesprek over.”
De EU zou kunnen profiteren van het systeem dat de brancheorganisatie al gebruikt. “Iemand die zich niet aan onze gedragscode houdt, waarschuwen we eerst. Werkt dat niet, dan delen we een boete uit. Helpt dat niet dan volgt royement.” Leden royeren hoefde de VVNH nog niet.
Wil het verbod werken, dan is de EU ook deels afhankelijk van de landen die tropisch hout produceren. Met enkele daarvan zijn al afspraken gemaakt. Met bijvoorbeeld Maleisië, niet. Van den Heuvel maakt zich daar geen zorgen over. “Afspraken met Maleisië zullen denk ik wel worden gemaakt. Europa is voor dat land toch een belangrijke afzetmarkt.”

Reageer op dit artikel