nieuws

Dampdichte isolatie zonder luchtspouw

bouwbreed Premium

Abeco Dak en Gevel uit Veghel zegt steeds meer interesse te constateren voor zijn lichtgewicht dampdichte isolatiesystemen van het type Endopal.

Abeco-projectadviseur Jos van der Werf verklaart de toegenomen aandacht onder andere door “het ontbreken van een luchtspouw, waardoor de systemen brandveiliger zijn”.
Het Endopal basiselement is 50 millimeter dik. Het systeem bestaat uit onder meer een onderconstructie met een dampdichte laag. Daarna volgt een onderlaag van PIR-isolatie en het basiselement. Op dit element komt een dampopen doek. Bij een dak hangt het type af van de hellingshoek. Onder de (non-ferro) afwerking kan in voorkomende gevallen een structuurmat worden aangebracht. Zo ontstaat “een gesloten isolatiesysteem zonder warmtelekken”. De mat voert ook vocht af dat door een eventueel mankement de constructie binnen komt. De constructie tussen de dakplaat en het dampopen vlies biedt volgens de berekeningen van Abeco een Rc-waarde van minimaal 2,6 tot maximaal 6,4.

Vocht

De opbouw van het systeem voorkomt dat vocht van binnen naar buiten trekt. Tegelijkertijd zorgt die opbouw ervoor dat vocht dat eventueel van buiten naar binnen komt er weer uit kan. “De kans dat vocht van buiten de dakplaat bereikt, is uitermate klein”, benadrukt Van der Werf. “Zou het door het non-ferro komen, dan stuit het op dampopen vlies dat het vocht afvoert buiten de gevel of in de goot.” Mede door deze kenmerken acht hij het systeem ook goed te gebruiken voor onder meer sportcomplexen met een grote vochtbelasting onder het dak.
Het Endopal-systeem wordt door en door aan de dakplaat geschroefd. Door de ‘volle bebording’ blijft de kans op montagefouten door derden beperkt. De schroeven veroorzaken geen schade aan de dampdichte laag. “Die laag blijft dampdicht; doordat die vulkaniseert rond de schroef.”
Het systeem is volgens Abeco ook te gebruiken als achterconstructie voor open gevels. “Gevels met een traditionele opbouw zijn gevoeliger voor vandalisme en ongedierte.” Als onderconstructie voor rieten daken is het systeem eveneens te gebruiken, omdat het dampdicht is en er dus geen aansluitnaden. zijn. Wie dat wil kan met het systeem ook nog een vloer afwerken. Overigens slagen al deze toepassingen alleen op een rechte onderconstructie. “Het systeem is niet te stellen”, zegt Van der Werf.
In zijn becijfering is de prijs onder de streep nagenoeg gelijk aan die van traditionele systemen. “De materialen zijn wel wat duurder, maar de grotere snelheid van werken compenseert de meerprijs.” De snelheid van werken neemt volgens hem al toe met het aanbrengen van de dampdichte laag. “Die maakt een gebouw eerder wind- en waterdicht!”

Reageer op dit artikel