nieuws

Conflicthantering

bouwbreed Premium

Conflicthantering is een gewild onderwerp bij bouw-communicatietrainingen

Hoe ga je er mee om? Hoe kom je er zo goed mogelijk uit? Hoe sleep je er zo veel mogelijk uit? Hoe voorkom je dat je de kaas van het brood wordt gegeten? Dat laatste ondanks het volle besef dat men dat wil, na eerst andermans kaas van andermans brood te hebben gegeten. Veel minder belangstelling is er voor conflictpreventie, het voorkomen van problemen. Hoewel er licht schijnt aan de horizon: er zijn steeds meer bouwers die serieus streven naar samenwerking. Is het harmoniemodel dan toch populair aan het worden? Het zou mooi zijn. In mijn vak heb ik zelden verdiend aan (onbedoelde) conflicten. Samenwerking werd daarentegen vrijwel altijd profijtelijk. Zowel in geld als procesmatig, het is simpelweg plezieriger. Effectiever ook. Immers: welk project krijgt de beste mensen, de meeste aandacht? Het drama of het blijspel?
Al jaren geleden introduceerde Syto Goslinga de termen makkers en rakkers. Makkers zijn partners waarmee samenwerking prettig verloopt, uit wederzijds welbegrepen eigenbelang. Niets mis mee, met de kaarten op tafel valt er zo prima samen te werken. Rakkers zijn partners die suggereren te willen samenwerken, maar dat toch niet doen, als het hen beter uitkomt. Een dergelijke opstelling van een ‘bevriende’ zakenpartner heeft me wel eens héél veel geld gekost.
Er is sinds kort een LinkedIn groep Makkers, vrienden van de bouwer. De groei in ledenaantal is enorm. Wie weet is dat een teken aan de wand. Wie weet heroverweegt de bouw nu de neiging van sommigen om het conflict te zoeken. Wie weet loopt het conflictmodel als uitgangspunt nu op zijn laatste benen. In tijden waarin de economie de bouw uitnodigt zichzelf opnieuw uit te vinden lijkt me dat geen gek idee. Wie weet komen we er samen wel uit. Wie wil dat nu niet?
Directeur De Bouwer & Partners

Reageer op dit artikel