nieuws

Compacte laser snijdt hout en kan ook graveren

bouwbreed

Zagen, boren, frezen en schaven. Stuk voor stuk bekende bewerkingstechnieken voor hout. Maar BRM snijdt op vakbeurs Hout het materiaal met een laser.

Vlak voor aanvang van de beurs kon directeur Erik van Turnhout van BRM de nieuwe machine van Chinese makelij ophalen op Schiphol. Sindsdien staat het apparaat druk te ratelen in hal 1 van het Rotterdamse Ahoycomplex, waar de vakbeurs vandaag zijn laatste dag beleeft.
Om de mogelijkheden goed te demonstreren snijdt hij modelvliegtuigjes uit een plaat van 1,5 millimeter dik lakboard. Er kunnen heel fijne zaagsneden mee worden gemaakt. Alles past na afloop perfect in elkaar, zonder dat er geschuurd of geveild hoeft te worden.
Het is vooral het compacte formaat die de machine volgens Van Turnhout zo interessant maakt en binnen bereik brengt van iedereen. Omdat er geen krachtstroom nodig is, is het volgens Van Turnhout een echt huis-tuin-en-keuken apparaat. De machine is modulair opgebouwd, dus mocht de laserbron, de buis, of een ander onderdeel het begeven, dan kan de firma in Winterswijk snel een vervangend exemplaar leveren.
Van Turnhout zat jarenlang in de lasersnijmachines voor staal, installaties waarvoor minimaal een ton euro op tafel moet worden gelegd. Na een burn-out verkocht hij zijn bedrijf, in de stellige overtuiging het wat rustiger aan te doen. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en toen hij in China tegen deze machine aanliep besloot hij dat hij daarvan dealer wilde worden.
Zware houten balken snijden met laser zal er niet zo gauw van komen, weet Van Turnhout. Het materiaal gaat snel branden op het snijvlak. Maar tot 20 millimeter dikte kunnen heel fijne bewerkingen worden uitgevoerd. De laser is ook zeer geschikt voor graveerwerk. Elke afbeelding kan met de laserkop worden overgebracht op hout, kunststof of metaal. Ideaal voor maquettebouw, aldus de BRM-directeur, maar ook voor de meubelindustrie. Een woningcorporatie bestelde al een apparaat voor het graveren van naamplaatjes op de voordeur van een nieuwbouwcomplex. De lichtste machine die BRM levert, met een vermogen van 60 watt, kost net geen 400 euro.

Reageer op dit artikel