nieuws

Analyse Uitstel norm geen verrassing

bouwbreed Premium

Dat de nieuwe norm voor het berekenen van energieprestaties van gebouwen weer is uitgesteld, mag geen verrassing heten. Het lot van de zoveelste bouwregel die zijn doel volledig voorbijschiet, dreigt.


De afgebrande Tunnelwet, gemodder over brandregelgeving, het gedoe met het energielabel, de gecertificeerde Bouwplantoets die er nog altijd niet is, om over het uitstel van het derde herziene Bouwbesluit maar te zwijgen.
Dat de nieuwe energieprestatienorm voor gebouwen later of misschien wel nooit ingaat, is totaal niet verwonderlijk. Met ‘innovatieve’ bouwregels zijn er namelijk altijd problemen. Keer op keer lopen steeds andere ezels – dat wel – tegen dezelfde steen.
Meestal begint het bij een ongeluk of ramp met doden: de cellenbrand bij Schiphol, de vreselijke vlammenzee in de Montblanc-tunnel. Of bij kansen: een duurzaam huis, een gezond gebouw, minder regels.
Dan besluit een minister de wet aan te passen en mogen de rekenmeesters aan het werk. Dat is lastig in de polder, omdat iedereen die een belang heeft, mag broeden op het in emoties verwekte ‘gouden’ ei.
Eenmaal in de molen van uitwerken, die is beschermd door convenanten of afspraken, is er zelden een weg terug. Hoe slecht het eindresultaat doorgaans ook is. Hoe vaak een norm ook wordt uitgesteld. Door politieke druk op ministers die nooit op een besluit kunnen (lees durven) terugkeren, gaat de afgrijselijke norm op een dag gewoon in. De overheid wilde het, de markt kan niet meer terug, omdat er al veel geld en tijd in de regel is gestoken.
Een jaar of twee na invoering van de norm gaat de stekker van een zinloze bouwrichtlijn er alsnog uit. Zoverging het Bouwbesluit twee, denk aan de bergingen en de balkons, en zo vergaat het de Tunnelwet, denk aan de 53 vereiste installaties. Met de nieuwe energieprestatienorm dreigt nu hetzelfde te gebeuren.
En het uitstel van Van Middelkoop dan? Hij is demissionair, en gokt op een rechts kabinet dat de nieuwe norm voor energieprestaties misschien wel durft los te laten.
Hulp kreeg Van Middelkoop bovendien ook van oud-Kamerlid (Antoinette Vietsch, CDA), die twee weken geleden in deze krant opriep te stoppen met alle energienormen.
Haar bemoeienis achteraf is misschien wat ongepast, maar vertelt eigenlijk het hele verhaal: zolang je in het systeem zit van polderen – als bouwer, installateur, fabrikant van isolatiematerialen, Kamerlid of minister – is het niet gebruikelijk halverwege de wedstrijd het veld uit te lopen, hoe verstandig dat soms ook kan zijn.

Reageer op dit artikel