nieuws

Altrex kijkt weer vooruit, met dank aan de ING

bouwbreed

Altrex kreeg afgelopen week bezoek van ING-topman Hans van der Noordaa. De fabrikant van klimmateriaal had te lijden onder de crisis, maar door accuraat ingrijpen en het geloof van de bank in de onderneming is Altrex gereed voor de jaren die komen, zegt directeur Richard Doek.

De daling van de omzet (in 2008 circa 50 miljoen) begon twee jaar geleden. “Medio 2008 kwam de crisis. Daardoor viel onze totale omzet met 15 procent terug. De daling betrof met name export.” De Zwolse fabrikant van klimmateriaal reageerde snel. “We hebben eerst de flexibele schil afgepeld. Daarnaast is het totale personeelsbestand met 25 procent geslonken. Dankzij deze ingrepen waren we goed voorbereid op de economisch mindere tijden.”
Doek is erg te spreken over de rol die de bank tijdens de crisis speelde. “Ze deed wat je van een bank hoopt dat ze doet; ze steunde ons. Dat ligt natuurlijk vooral aan de stabiliteit van de onderneming, maar je hoort ook regelmatig dat banken minder welwillend zijn. We hebben bijvoorbeeld een keer de ratio niet gehaald. ING heeft daar toen niet moeilijk over gedaan, want we waren verder een zeer gezonde onderneming.”
Topman Van der Noordaa kwam bij Altrex op bezoek vanwege het zestigjarig bestaan van het bedrijf, maar ook om vooruit te kijken. Zo kwam het meerjarenplan, waarvan acquisities en strategische samenwerkingen deel uitmaken, ter tafel. Een goede samenwerking met de bank blijft voor Altrex van groot belang om zijn internationale groeiplannen te kunnen realiseren, zegt Doek. “De bank is één van onze belangrijkste leveranciers, namelijk die van kapitaal. De ING pakt deze rol op een prima manier op. Dat is van groot belang voor succesvol ondernemerschap.”

Groei

Altrex draait inmiddels weer op volle toeren. “We draaien goed en hebben een mooi rendement. Als we op deze voet verdergaan, groeien we volgend jaar zelfs een beetje.” Doek heeft vertrouwen in de toekomst, maar sommige afzetmarkten blijven een probleem. “Met de retail gaat het goed en export gaat weer iets beter, maar de bouw blijft een probleem. Daar verwachten we de komende tijd dan ook niet te veel van. De bouw zal volgend jaar nog niet aantrekken, denken wij. Misschien in 2013 of 2014, eerder niet.”
Altrex is een fabrikant en leverancier van klimmateriaal. Daarnaast verzorgt Altrex keuringen, reparaties, montage en opleidingen. Het hoofdkantoor met fabriek en logistiek centrum is gevestigd in Zwolle. Daarnaast heeft Altrex zusterondernemingen in België, Zweden en Spanje.

Reageer op dit artikel