nieuws

Zuid-Holland verduurzaamt verlichting

bouwbreed

De openbare verlichting in Zuid-Holland wordt de komende jaren duurzamer gemaakt. Op die manier wil de provincie 17 procent energie besparen.

De besparing moet worden gerealiseerd in twaalf jaar. In de eerste zes jaar moet 10 procent worden gerealiseerd. De maatregelen die de provincie hiervoor neemt passen in de energiedoelstellingen 20 procent minder CO2-uitstoot, 20 procent efficiënter energiegebruik en 20 procent duurzame opwekking in 2020.
Zuid-Holland gaat onder meer kijken of openbare verlichting op de provinciale wegen noodzakelijk en gewenst is vanwege verkeersveiligheid of sociale veiligheid. Dat geldt in ieder geval voor drukke kruisingen, rotondes, tunnels en fietsoversteekplaatsen.
Vanaf nu gaat de provincie ook alleen maar duurzame materialen in verlichting gebruiken. In een proefproject zal dit najaar ervaring worden opgedaan met led-verlichting. De ontwikkeling daarvan maakt het gebruik op steeds meer plaatsen mogelijk waardoor de openbare verlichting steeds duurzamer zal worden.
De lichtvervuiling wordt verminderd door actieve wegmarkering toe te passen op plaatsen waar openbare verlichting niet echt noodzakelijk is maar het verloop van de weg duidelijk moet zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels