nieuws

VROM bekijkt ‘vreemde’ transacties Rentree

bouwbreed

Corporatie Rentree uit Deventer draagt een forensisch onderzoek naar vastgoedtransacties over aan de inspectiedienst van VROM voor nader onderzoek.

Dat zeggen bestuurder Liesbeth van Asten en Ad Huijsmans, voorzitter van de raad van toezicht.
Rentree liet het afgelopen halfjaar door accountantskantoor Deloitte een reeks vastgoedtransacties en de besluitvorming hierover onderzoeken. Huijsmans, sinds april van dit jaar actief bij Rentree, vermoedt geen strafbare feiten. Wel vraagt hij zich af of VROM “verbanden kan leggen” over “vreemde vastgoedtransacties”.
Directeur-bestuurder Liesbeth van Asten bevestigt dat er vraagtekens zijn over enkele miljoenentransacties. Zo werd een weiland in Schalkhaar aangeschaft voor ruim 13 miljoen euro. Nu vertegenwoordigt het een waarde van 2,8 miljoen euro. “Te veel betalen voor grond is op zich niet strafbaar. Het is op zijn minst naïef of er is op basis van een combinatie van ambitie en overmoed gehandeld”, aldus Van Asten.
Eind vorig jaar werd de corporatie onder financieel toezicht gesteld. In juli maakte ze bekend 67 miljoen euro af te moeten boeken. “Het grootste deel van dat bedrag hield verband met een te hoog ingeschatte bedrijfswaarde. Zo was bijvoorbeeld het vastgoed te hoog gewaardeerd”, aldus de corporatiebestuurder. Ook zijn grondaankopen afgewaardeerd.
Met het interne onderzoek wil Rentree een streep zetten onder het verleden. “Nu is schoon schip gemaakt. We gaan weer terug naar de basis en dat is ons richten op de kwetsbare mensen op de woningmarkt.”

Reageer op dit artikel