nieuws

Verdere daling arbeidsplaatsen in bouw

bouwbreed

-De bouwnijverheid telt opnieuw minder arbeidsplaatsen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liep het aantal banen in het tweede kwartaal met 0,4 procent terug tot 378.000.
Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar bedraagt de afname zelfs ruim 3 procent. Net voor de zomer van 2009 telde de bouwsector nog 390.000 arbeidsplaatsen, twaalfduizend meer dan nu het geval is.
Het CBS noteert al vijf kwartalen op rij banenverlies in de bouw. Het einde aan de daling is nog niet inzicht. Eerder voorspelde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voor dat de crisis en de daarop volgende krimp van de bouwproductie ten koste zal gaan van 60.000 arbeidsplaatsen. De rekenmeesters van de bouw verwachten dat de werkgelegenheid in 2012 pas weer aan zal trekken.

Afname

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de bouw van alle sectoren het grootste banenverlies kende in het tweede kwartaal. In de industrie en de landbouw bleef de afname van kwartaal op kwartaal beperkt tot 0,2 procent. De handel, financiële dienstverlening en niet-commerciële dienstverlening kenden alweer groei van de werkgelegenheid.
In totaal telde Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar 63.000 banen minder dan in dezelfde periode van 2009. Dat komt neer op een daling van 0,8 procent.
Vooral de werkgelegenheid in het bedrijfsleven drukte het afgelopen kwartaal het banencijfer. Daar verdwenen 136.000 banen. De sterke groei van de werkgelegenheid in de niet-commerciële dienstverlening maakte veel goed. Daar groeide het aantal banen met 73.000. Het grootste deel is toe te schrijven aan de zorgsector.

Uitzendbanen

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2010 telde het CBS de afgelopen drie maanden 24.000 banen meer, wat neerkomt op een stijging van 0,3 procent. Dit is de eerste stijging na vijf kwartalen van daling. De omslag van krimp naar groei is vooral toe te schrijven aan meer uitzendbanen.
“Deze branche met zijn flexibele arbeidscontracten ving de eerste en zwaarste klappen op van de recessie. Nu de economie weer groeit, herstelt de werkgelegenheid daar als eerste”, aldus het CBS.

Reageer op dit artikel