nieuws

Van groeiplanning naar slim krimpen

bouwbreed

Steden in Europa moeten niet meer denken aan planning voor groei, maar aan slim krimpen. Dat vindt hoogleraar Ruimtelijke Ordening Thorsten Wiechman.

“Traditioneel is planning gebaseerd op groeiverwachtingen. Nu moeten planners leren omgaan met slim krimpen. Dat is lastig doordat er in steden vaak sprake is van gecompliceerde eigendomsstructuren”, aldus de hoogleraar aan de Technische Universiteit Dortmund.
Toch zijn er gemeenten die daar inmiddels ervaring mee hebben. Daarbij gaat het vooral om Oost-Duitsland, waar na de val van de muur en de sluiting van zwaar verouderde industrie de werkloosheid hoog opliep en mensen wegtrokken naar het westen. In het plaatsje Schwedt daalde de bevolking met 35 procent. Inmiddels zijn 5400 appartementen gesloopt.
In een andere plaats in het voormalige Oost-Duitsland had het gemeentebestuur besloten alle leegstaande woningen te verlichten. “Daar kwam eerst heel veel protest tegen. Maar het hielp wel. Het grootste deel van de leegstaande woningen is inmiddels gekocht en opgeknapt”, aldus Wiechman.
Het zijn kleine voorbeelden die direct aangeven dat het lastig is. “We zijn nog niet toe aan een verandering in het denken. We missen nog heel veel gegevens en beleidsmakers hebben nog geen strategie”, vindt de hoogleraar. Een van de grote problemen bij het tegengaan van krimp, is dat als het beleid slaagt, dit ten koste gaat van andere regio’s die daardoor versneld krimpen. Een stevige concurrentieslag tussen gemeenten is dan ook geen oplossing.
Buiten Europa is met name in Japan het denken al iets verder. Krimp en vergrijzing zijn daar nu al een nog groter probleem dan in Europa. “Van de tien steden die krimpen, verwachten er acht ook in de toekomst geen groei meer. De resterende twee denken hun bevolking te kunnen stabiliseren”, aldus Wiechman.

Reageer op dit artikel