nieuws

Uurlonen drastisch geknepen

bouwbreed

Mooi idee

Omlaag met die btw. Gekozen is om de arbeid bij renovatie en onderhoud goedkoper te maken. Beter was geweest om het middel in te zetten voor de scholenbouw. Dat levert veel meer rendement op.
Bouwtechnisch is in de scholenbouw de bodem van de prijsdaling bereikt. Wie verder wil duiken zal andere bouwmethoden moeten gaan toepassen. Willen we dat?
Bij scholen die slechts veertig jaar mee moeten, zijn de bouwkosten niet zo interessant. Behalve dan voor wie de rekening mag betalen. De beheerder zal de schouders ophalen. Besef wel dat de onderhoudskosten over een periode van veertig jaar tot een veelvoud oplopen van het in de bouwfase te behalen prijsvoordeel.
De bouwkosten voor nieuwbouw zijn sinds 2007 met 14 procent gedaald. Renovatie en onderhoud werden 11 procent goedkoper. Per regio zijn de verschillen aanzienlijk. In de ene streek is de bouwhonger blijkbaar groter dan in de andere. De kloof tussen de prijzen is in tal van gevallen redelijkerwijs onverklaarbaar. Bij een project met een budget van 125.000 euro liepen de biedingen uiteen van 119.000 tot 85.000 euro. Een verschil van 40 procent. Wie nauwkeurig kijkt, ziet dan dat de uurlonen drastisch verschillen. In de jaren 2005 – 2008 werd nauwelijks onder de 30 euro per uur betaald. De meeste calculaties nu gaan uit van een veel lager niveau. Terwijl de cao-lonen toch zijn gestegen.
De kuubprijs van een gemiddeld onderwijsgebouw bedroeg per 1 september 316 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel