nieuws

Tevredenheid bij Vinci over halfjaarcijfers

bouwbreed Premium

Vinci koerst af op een jaaromzet van 34,1 miljard euro, 5 procent meer dan vorig jaar in de boeken kon worden genoteerd. Dat heeft Europa’s grootste bouwconcern bekendgemaakt.

De groeisprong wordt vooral veroorzaakt door de recente overnames van onder meer technisch dienstverlener Cegelec en bouwstoffenconcern Tarmac. Vinci verwacht bovendien dat de omzet uit de tolwegactiviteiten zal toenemen.
Over de eerste zes maanden van dit jaar zag Vinci de opbrengsten met 2,3 procent stijgen tot 15,5 miljard euro. Na een minder eerste kwartaal namen de activiteit in het tweede kwart van het jaar fors toe. Met name de energietak van Vinci boekte flinke vooruitgang; de omzet ervan steeg met dik 21 procent tot 2,8 miljard.
De bouwactiviteiten presteerden daarentegen een stuk minder. De opbrengsten van Vinci Construction liepen met een kleine 5 procent terug tot 6,7 miljard. Wegenbouwer Eurovia leverde bijna 1 procent omzet in en kwam uit op 3,4 miljard. Vinci wijt de daling onder meer aan de slechte weersomstandigheden in het begin van het jaar.
Eurovia dook door het gebrek aan werkbare dagen in januari en februari zelfs in de rode cijfers. Het verlies over het eerste halfjaar kwam uit op 5 miljoen. De winst van de bouwpoot nam licht af, met 3,6 procent tot 196 miljoen. Alle andere divisies maakten meer winst dan in dezelfde periode vorig jaar. Vastgoed wist het resultaat zelf te verdubbelen tot 18 miljoen. Grootste winstmaker was evenwel het concessiebedrijf van Vinci. Dat was goed voor een nettowinst van 342 miljoen in zes maanden.

Tevreden

Vinci-topman Xavier Huillard toonde zich tevreden met de cijfers. Hij benadrukte dat Vinci er nog altijd prima in slaagt om nieuwe en toonaangevende opdrachten binnen te slepen, ondanks de moeilijke marktomstandigheden. Zo haalde de onderneming onder meer de concessies voor de luchthaven van Nantes en de bouw van de hogesnelheidslijn tussen Tours en Bordeaux binnen. Vinci’s orderboek steeg dit jaar tot dusver met 18 procent tot 28,4 miljard euro.

Reageer op dit artikel