nieuws

‘Studie planeconoom vult gat in de markt’

bouwbreed

De economie in alle fasen van de vastgoedcyclus en van gebiedsontwikkeling komt aan bod in de post-hbo-opleiding planeconomie

Vastgoed en Makelaardij van Saxion Hogescholen en adviesbureau Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling ontwikkelen samen de opleiding.
“Doelgroep voor de opleiding is de plan- of vastgoedeconoom met enkele jaren werkervaring die wil doorgroeien naar de functie van senior of financieel economisch specialist. Hij kan dan optreden als rechterhand van de gebiedsregisseur”, vertelt vastgoedeconoom Henk van Hooijdonk. Als docent van de Saxion Hogescholen is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe opleiding. “Er zijn nog geen post-hbo-opleidingen op dit niveau binnen het vakgebied van de plan- en vastgoedeconomie, terwijl de behoefte groot is want we hebben het over complexe materie waarvoor specialistische kennis eigenlijk onontbeerlijk is.” Hij tekent daarbij aan dat het werkveld dan ook zeer positief reageert op het initiatief.
De ambitie is dat de studie uitgroeit tot een masteropleiding. Dat traject zal nog zo’n drie jaar in beslag nemen. Van Hooijdonk en medeontwikkelaar Jeroen van der Kruit, planeconoom van Metafoor, concentreren zich daarom op de post-hbo-opleiding die in maart volgend jaar begint in Deventer.
De studie, vertelt Van Hooijdonk, gaat van start met minimaal twaalf en maximaal zestien deelnemers. “Onze opleiding is bestemd voor mensen die doelgericht kiezen voor een carrière als vastgoedeconoom. En dat zijn professionals die de financieel-economische afwegingen en rekenwijzen kennen van alle betrokken partijen, in alle fasen van de vastgoedcyclus. Ongeacht of het gaat om grondexploitatie of om vastgoedbeleggingen dan wel herontwikkeling. Om te voorkomen dat de deelnemers een stukje kennis zullen missen, zijn we heel terughoudend met het verlenen van vrijstellingen. Wel willen we het liefst studenten uit zoveel mogelijk verschillende disciplines want dan kunnen de studenten ook van elkaar leren. De planeconoom moet vanuit zijn eigen vakgebied bruggen kunnen slaan naar vele verschillende vakgebieden. Denk aan civiele techniek, stedenbouw en ruimtelijk ordeningsrecht”
Tijdens de opleiding komen uiteenlopende onderwerpen op tafel, zoals projectontwikkeling, grondexploitatie en externe financieringsmogelijkheden. “We hechten er veel waarde aan om voor die onderwerpen zeer ervaren docenten in te zetten. Het gaat ons dus niet in het bijzonder om klinkende namen uit het beroepsveld. Wel kunnen het deskundigen zijn uit het bedrijfsleven”, legt Van Hooijdonk uit. “Mits ze over voldoende praktijkervaring binnen het onderwijs beschikken. We zetten een praktijkgerichte studie op. Hoofddocenten zullen daarvan de samenhang bewaken.”

Breed publiek

De studie neemt zo’n anderhalf jaar in beslag. In die periode volgen de studenten eens in de veertien dagen een middag en een avond college. Een werkstuk vormt de afsluiting van de opleiding.
“We overwegen onze studenten een artikel te laten schrijven dat geschikt is voor een vakblad. Het is belangrijk dat de deelnemers hun bevindingen aan een breder publiek presenteren en publicatie leent zich daar natuurlijk heel goed voor.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels