nieuws

Sector onder houd kraakt onder crisis, maar ziet ook kansen

bouwbreed

Een structureel tekort aan competent personeel in de onderhoudssector dreigt. Dat zegt Bas Kimpel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO). In de komende vijf jaar zijn er 20.000 tot 25.000 nieuwe werknemers nodig.

De onderhoudssector kampt met een imagoprobleem, erkent Kimpel. “Mensen denken dat je de hele dag met je vuile overall in de olie ligt te sleutelen. Dat is gedeeltelijk waar, maar het vak biedt zoveel meer. Er worden bijvoorbeeld nieuwe meetmethoden ontwikkeld, dat is spannend. Daarnaast is het goed carrièremaken in de sector.”
Dat niet iedereen de voordelen van een baan in het onderhoud inziet, is vooral in het onderwijs te merken. “We zien dat er steeds minder mensen aan een onderhoudgerelateerde opleiding beginnen. Daar komt bij dat veel leerlingen en studenten op scholen en universiteiten tussentijds afhaken.” Dat heeft gedeeltelijk te maken met de hoge verwachtingen. “Leerlingen verwachten een opleiding die met z’n tijd meegaat, maar treffen op school verouderde apparatuur en lesmaterialen aan. Dat werkt niet erg motiverend en je wordt er niet wijzer van.” De voorzitter merkt dat er de laatste jaren verbetering optreedt. “Maar er is nog veel te winnen.”
De onderhoudssector is lastig af te bakenen. “Neem bijvoorbeeld een lasser. Die is de ene keer bezig met nieuwbouw en een andere keer met onderhoud.” Volgens de NVDO zijn er momenteel zo’n 100.000 werknemers in de sector actief. De organisatie vertegenwoordigt 1650 bedrijven en instellingen die met onderhoud en installaties te maken hebben.
De economische crisis raakt de onderhoudssector, maar het biedt ook kansen, voorspelt Kimpel. “Je ziet dat er enerzijds meer aandacht is voor onderhoud. Men ziet in dat je door middel van onderhoud de levensduur van gebouwen en objecten flink kunt verlengen. Dat bespaart geld. Anderzijds wordt er juist flink bezuinigd. Je ziet dat sommige bedrijven profiteren van de crisis, maar over het algemeen neemt het aantal opdrachten niet toe. Je kunt als bedrijf wel het belang van onderhoud inzien, maar als je er geen centjes voor hebt, dan houdt het op.”

Zonnig

Desondanks ziet Kimpel de toekomst zonnig in. “We gaan ervan uit dat we over één á twee jaar weer op het niveau van voor de crisis zitten. Daarna zal de groei doorzetten. Daar moet je wel het personeel voor hebben. De komende vijf jaar zal het aantal arbeidsplaatsen met zo’n 25 procent toenemen.”
Om jongeren te interesseren voor een baan in het onderhoud organiseert de NVDO samen met VOMI, Profion en WCM op 18 september de Landelijke Dag van het Onderhoud. “We hebben even flink op de trommel geslagen. Er doen veertig bedrijven mee, waaronder Shell, Dow en Imtech.” Bezoekers wordt een kijkje achter de schermen van het bedrijf gegund. “Ze krijgen de nieuwste snufjes op het gebied van onderhoud en techniek te zien.”
Door middel van de Dag van het Onderhoud hoopt de sector nieuw personeel te werven. Dat is hard nodig, benadrukt Kimpel. “Het personeelstekort is nu al aan de orde, maar het effect wordt door de crisis opgevangen. Als de markt weer aantrekt hebben we een probleem.” Het gaat om banen op alle niveaus. “Er is behoefte aan goede lassers, monteurs en voormannen, maar ook directeuren.”

Reageer op dit artikel