nieuws

Rollecate opent nieuw eigen opleidingscentrum vaklui

bouwbreed Premium

De Staphorster gevelbouwer Rollecate opent vandaag het nieuwe gebouw voor zijn nieuwe Rollecate Technisch Opleidingscentrum RTOc. Hierin schoolt het bedrijf technisch personeel op mbo-niveau.

Het nieuwe opleidingscentrum is drie keer zo groot als het oude. De extra ruimte is hard nodig, want voor het schooljaar 2010-2011 telt Rollecate maar liefst tachtig leerlingen. “Een recordaantal”, zo meldt het bedrijf. “Menig roc heeft de afgelopen jaren een halvering van het aantal technische studenten doorgemaakt en zou zoveel leerlingen graag toevoegen aan zijn bestand.”
Hoewel het om een roc-opleiding gaat, verschilt deze sterk van een regulier roc. De Rollecate Group neemt alle leerlingen in dienst, betaalt het salaris en vergoedt de reiskosten, maar bovendien verzorgt het bedrijf zelf de complete opleiding, inclusief lesmateriaal. De meeste leerlingen halen in 22 maanden hun diploma op het niveau mbo 2.
Rollecate wil de komende jaren het lesaanbod vergroten. De reden hiervoor is het dreigende grote tekort aan goed technisch geschoold personeel. “De grootste uitdaging wordt het opleiden op de niveaus mbo 3 en mbo 4, in feite de vroegere mts, die node wordt gemist door het bedrijfsleven.” Het plan is deze ambitie te realiseren in samenwerking met roc’s en kenniscentra als Kenteq.

Vluchtelingen

Het RTOc telt drie leslokalen en een praktijkruimte met testafdeling. Naast de reguliere leerlingen gaat in oktober een groep van achttien vluchtelingen van start met een opleiding speciaal voor deze groep. Het doel is ze aan een baan te helpen, want te veel vluchtelingen belanden nog altijd in de bijstand. “De werkloosheid onder vluchtelingen is veel hoger dan verwacht mag worden op basis van opleiding, werkervaring en motivatie”, motiveert het bedrijf dit initiatief. Het doel is de deelnemers binnen een jaar aan een diploma in de metaaltechiek te helpen.

Reageer op dit artikel