nieuws

Prijsstijgingen staal en hout

bouwbreed Premium

De staalmarkt rommelt

Wordt betonstaal duurder? Stijgingen zijn in aantocht.
De staalprijzen schieten waarschijnlijk per 1 oktober met 30 euro per ton omhoog. Vermoedelijk alleen van balkstaal. Dat betekent dan 5 procent meer betalen. Afgelopen week daalde de prijs van balkstaal nu net met een tientje per ton.
Ook hout roert zich. Plaatselijke handelaren prediken rust maar de spanning is groter dan zij willen doen geloven. Het beeld is niet eenduidig. De grootte van de order, de afmetingen en de herkomst drukken nadrukkelijk hun stempel. Toch zullen komende maanden stukje bij beetje de prijzen omhoog gaan.
De signalen voor een naderend herstel van de markten nemen toe.
Overheden treffen maatregelen en dat blijkt te helpen. Wie naar de omringende landen kijkt, moet constateren dat de Nederlandse bouw er bekaaid vanaf komt. Nou ja, in Engeland is de ellende nóg groter. Wil de Nederlandse bouw binnen tien jaar niet opnieuw in grote moeilijkheden komen dan zullen grote herstructureringen moeten plaatsvinden. Lood werd afgelopen week 2 procent duurder, zink 1 procent. Koper en aluminium leverden ieder een procent in.
Zand en grind wentelen zich in een stabiel prijsniveau. Door te knijpen op het aanbod zullen de prijzen straks weer stijgen. Bij de kunststoffen is de prijs van PP tegen de verwachting in niet verder gedaald. PVC klom 20 euro per ton omhoog. Het prijsniveau ligt nu een kwart hoger dan bij de jaarwisseling. HDPE werd sinds januari 9 procent duurder. Ed de Rechteren van Hemert (NBI)

Reageer op dit artikel