nieuws

Prenovatieconcept maakt flat tot 3 meter dieper

bouwbreed

Harrie Evers en Peter Kok van Norm-teq uit Hengelo hebben de eerste prijs gewonnen van de twaalfde editie van de Duurzame Dinsdag met hun renovatiesysteem Modu-teq

De organisatie beloonde hun ‘prenovatieconcept’ met 5000 euro.
Met Modu-teq kunnen corporaties hun galerij- en portiekflats uit de jaren zestig en zeventig in de woorden van Evers en Kok ‘geprenoveerd’: renoveren zonder al te veel te slopen. Het systeem kan een flatgebouw aan weerszijden tot 3 meter dieper maken. ‘Uitbuiken’ noemt Kok dat. “De mate waarin dat kan hangt af van de constructie van het bestaande gebouw.” Norm-teq buikt uit met behulp van de HELI-balkonverankeringen die het Hengelose bedrijf eerder ontwikkelde.
Tijdens de renovatie maakt de bestaande buitenkant van een flatgebouw plaats voor prefab elementen. Deze geïsoleerde elementen komen inclusief de benodigde (installatietechnische) aansluitingen op de locatie. “Alleen op het moment dat de elementen worden aangesloten moeten de bewoners hun flat uit”, zegt Kok. “Voor de andere werken kunnen ze in hun woning blijven.” Al die handelingen gebeuren aan de buitenkant van de flat.
Kok noemt het ontwerp van de elementen een goed voorbeeld van integraal ontwerpen. De opdrachtgever vat zijn eisen en verwachtingen samen in een Programma van Eisen.
Norm-teq verwerkt die met de installatie-adviseur en de architect in het ontwerp. Norm-teq wil volgens Kok ook de aannemer betrekken in dit samenwerkingsverband. De flatgevel kan aan de hand van vier basisontwerpen worden ingevuld met een gevelpui met of zonder balkon of met een uitbreidingsmodule met of zonder balkon.
Ieder tekent voor het eigen aandeel in het concept. Norm-teq verzorgt de projectcoördinatie en spreekt namens de anderen met de opdrachtgever. Tot nog toe heeft het Hengelose bedrijf vooral de corporatie op het oog. Kok: “De particuliere markt komt later aan bod.”

Goedkoop

Norm-teq werkt inmiddels ruim een jaar aan Modu-teq. Het systeem is nog niet in de praktijk beproefd. Financiële details zegt Kok mede om die reden nog niet te kunnen noemen. “Kerngetallen wijzen uit dat het wel een goedkoper alternatief is dan sloop en nieuwbouw.” Niet in de laatste plaats omdat de bewoners tijdens de renovatie in hun woning kunnen blijven. “De kosten van (tijdelijke) herhuisvesting maken renovatie vaak (te) duur.”

Reageer op dit artikel