nieuws

Nabucco-pijpleiding weer stap dichterbij na afspraken over financiering

bouwbreed

De potentiële financiers van de Nabucco-pijpleiding hebben afspraken gemaakt met het bedrijf over de beoordeling van het project. Op basis daarvan zullen zij beslissen of ze de benodigde 4 miljard euro op tafel zullen leggen.

De beoordeling van het project is een noodzakelijke stap om de financiering definitief rond te krijgen. Het gaat om een pijpleiding van de Kaspische Zee via Turkije naar Wenen vanwaar het gas verder verdeeld wordt over andere Europese landen.
Het project is geopolitiek omstreden. Europa en de Verenigde Staten zijn warm voorstander. Dat komt omdat de pijpleiding Europa minder afhankelijk maakt van de pijpleiding door Rusland en daarmee van de welwillendheid van de Russische autoriteiten om de kraan open te laten. Rusland is uiteraard tegenstander.
De Europese Investeringsbank, de Europese Bank voor Herbouw en Ontwikkeling (EBRD) en Wereldbank-dochter IFC hebben nu afgesproken met Nabucco dat zij het project op zijn financiële merites gaan beoordelen.
Als die beoordeling positief is dan levert de EIB 2 miljard euro, de ERDB 1,2 miljard en de IFC 800 miljoen. De laatste twee halen de helft van hun bijdrage dan weer op bij commerciële bankenconsortia.

Reageer op dit artikel