nieuws

Naar boven én beneden

bouwbreed Premium

LondenMet 310 meter moet de Shard London Bridge in de Engelse hoofdstad het hoogste gebouw van Europa worden

Vorig jaar maart begon de Engelse aannemer Mace aan de klus. Om tijd terug te winnen die in de voorbereiding was verloren, koos Mace voor een opmerkelijke bouwmethode waarbij tegelijkertijd naar boven en naar beneden werd gebouwd. Er werd alvast begonnen met de stort van de betonnen stabiliteitskern, terwijl er nog volop aan de fundering werd gewerkt en het ontgraven van de bouwkuip zelfs nog moest beginnen. De eerste 21 verdiepingen van de kern werden gerealiseerd, terwijl die op tijdelijke stalen funderingspalen steunde. Na de stort van een poer van 50 bij 60 centimeter en bijna 3 meter dikte dit voorjaar werd de toren daarop neergezet. Inmiddels klimt de kist weer door richting 87ste verdieping. De Shard London Bridge is ontworpen door architect Renzo Piano. In de spitse glazen piramide worden kantoren, winkels, hotels en appartementen gevestigd.

Foto: Hollandse Hoogte/James Veysey; tekst: Ad Tissink

Reageer op dit artikel