nieuws

Loonkosten rukken weer op

bouwbreed Premium

Plotseling wijzigt op de rekeningen van onderhoud en renovatie de verhouding tussen de kosten van loon en materialen

Hoe zou dat toch komen? De datum van 1 oktober is duidelijk in aantocht.
De bouwers anticiperen op de invoering van het lage btw-tarief. Een steuntje in de rug kan de sector goed gebruiken. De kommer en kwel spitst zich toe in de nieuwbouw. Ontwikkelaars en corporaties overtreffen elkaar in het terugtrekken van projecten.
Voor de plekken met de grootste nood – de nieuwbouw – is de invoering van het lage btw-tarief gek genoeg van geen enkele betekenis.
Per kubieke meter neemt momenteel bij renovatie en onderhoud het aandeel arbeid toe. De oorzaak kan natuurlijk zijn dat ingewikkelde energiebesparende maatregelen het opknapwerk tijdrovender maken. De fiscus kijkt straks over de schouder mee. Misschien moeten ook meer uren gemaakt worden omdat in de buurt lastig een aannemer te vinden is. Loodgieters zijn schaars.
De index voor de nieuwbouw blijft op zijn oude niveau. Geen daling, geen stijging. Bij renovatie, een begrip waar vaak ook verbouwingen onder vallen, zien we de index stijgen. Hetzelfde geldt voor het onderhoud, waar de lonen beginnen toe nemen. De materialen laten amper een stijging zien.
Alleen hout en oliehoudende producten zoals dakbedekkingen doen een duit in de zak.
De gemiddelde kuubprijs van woongebouwen bedroeg per 1 september 277 euro.
SFlbEd de Rechteren van Hemert(NBI)

Reageer op dit artikel