nieuws

Lely bouwt in Maassluisfabriek en 1750 huizen

bouwbreed

De Lely Agri Groep, ontwerper en fabrikant van landbouwmachines, gaat een nieuwe fabriek van 20.000 vierkante meter plus een bijbehorend kantoor van 5000 vierkante meter bouwen in de Dijkpolder in Maassluis.

Door de nieuwbouw kan de onderneming groeien van 550 naar 800 arbeidsplaatsen. Rond de fabriek komen 1750 nieuwbouwwoningen.
De Lely Agri Groep was aanvankelijk van plan zijn fabriek in de Dijkpolder te verplaatsen naar buiten Maassluis en het totale oppervlak van de polder te gebruiken voor woningbouw. Uitgegaan werd toen van 2500 woningen. Volgens het nieuwe scenario brengt Lely zijn vestiging in Rotterdam over naar Maassluis. Door de samenvoeging van de twee vestigingen blijft er in de polder minder ruimte over voor woningbouw.
Lely treedt in de Dijkpolder zelf op als ontwikkelaar. Het bedrijf heeft daarvoor Lely Vastgoed BV opgericht. De stedenbouwkundige en architect Sjoerd Soeters is ingehuurd om vorm te geven aan de nieuwe woonwijk. Soeters streeft naar verschillende woonmilieus in een dorpse, landelijke setting. In de Dijkpolder komen vooral woningen in het duurdere segment. Volgens Ferdi Buijsrogge van Lely Vastgoed heeft Maassluis een groot tekort aan dit type woningen.

Bestemmingsplan

Op 21 september behandelt de gemeenteraad van Maassluis de Ontwikkelvisie Dijkpolder. In de eerste helft van 2011 wordt het Masterplan gemaakt voor de gehele Dijkpolder, waarin wonen en werken volledig worden geïntegreerd. Er wordt ook een nieuw bestemmingsplan gemaakt.
Lely wil in 2011 beginnen met de bouw van de nieuwe fabriek. De start van de woningbouw is afhankelijk van de conjunctuur. Buijsrogge hoopt 2014 te kunnen beginnen.

Reageer op dit artikel