nieuws

Kennistekort dreiging voor continuïteit bouwbedrijven

bouwbreed

Bouwbedrijven ondernemen te weinig activiteiten om te zorgen dat ze ook in de toekomst over de juiste kennis kunnen beschikken, zegt Joost Duffhues van Yacht


Het detacheringsbureau liet onderzoek doen naar continuïteit binnen organisaties. Conclusie: een kennistekort dreigt. De onderzoekers richtten zich niet specifiek op de bouw, maar de resultaten zijn ook op deze sector van toepassing. “Zij het misschien niet nu”, zegt Joost Duffhues, competence directeur Bouwkunde, Civiele Techniek & RO bij Yacht. “Op dit moment spelen er andere problemen, maar over twee á drie jaar wordt het merkbaar.”
Hij vindt dat bedrijven de kennis die ze in huis hebben niet mogen laten verslonzen. “Een opdrachtgever verwacht dat een bouwbedrijf alle noodzakelijke kennis in huis heeft. Als aannemer moet je zorgen dat dat ook zo is en blijft.”

Vergrijzing

Hoogopgeleide professionals worden dankzij de vergrijzing steeds schaarser en zijn volgens Duffhues lastig binnen te halen. “Je moet er actief mee bezig zijn. Bijvoorbeeld door als bedrijf aanwezig te zijn op sociale netwerken. Daarnaast moet je zorgen dat je aansprekende en uitdagende projecten binnenhaalt. Dat scheelt al een hoop.” In de civiele sector is nu al een tekort aan hoogopgeleiden, weet Duffhues. “Afgestudeerden vinden vrijwel meteen een baan. Dat ga je in de bouw ook krijgen.”

Reageer op dit artikel