nieuws

Houten hoop op lage btw

bouwbreed Premium

De houthandel wrijft zich in de handen

Wat zullen de effecten zijn van de invoering van het lage btw-tarief voor de loonkosten bij onderhoud en renovatie? Vermindering van de loonkosten kan de vraag naar materialen alleen maar laten aantrekken. Bij veel onderhoudsklussen en renovaties is hout in het geding.
De verwachtingen zijn gespannen. Van zand en grind komen nog steeds geen nieuwe berichten. Hoewel de druk toeneemt, komen de prijzen niet van hun plaats. Hoe anders is de situatie bij de metalen. De prijs van lood sprong in twee dagen 6 procent omhoog. Koper en zink werden 5 procent duurder. Aluminium noteert 4 procent hoger. De omvang van de handel neemt duidelijk toe. Na het herstel in de eerste drie maanden, zakte de vraag in het tweede kwartaal terug. Iedereen kijkt nieuwsgierig naar de komende ontwikkelingen bij de metalen.
De kunststoffen beginnen springgedrag te vertonen. PVC werd een procent duurder, HDPE en PP verloren respectievelijk 4 een 2 procent. Eigenlijk zouden de kunststof kozijnen duurder moeten worden door de oplopende olieprijzen. Niet dus. Waarschijnlijk is ter wille van een stabiele afzetprijs flink in de kosten gesneden.
De prijzen van betonstaal en balkstaal laten geen beweging zien. Bij de producenten neemt het vertrouwen toe dat zowel de volumes als de prijzen naar mate het jaar vordert omhoog kunnen.
(NBI)

Reageer op dit artikel