nieuws

Federatie Welstand tevreden over zichzelf

bouwbreed

Welstandscommissies voorzien in een behoefte. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie Welstand onder architecten en bewoners die met welstandscommissies van doen hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 327 bezoekers van welstandsvergaderingen in zes provincies waaronder Zuid-Holland, Utrecht en Overijssel. Volgens de Federatie Welstand toont het onderzoek aan dat criticasters die welstandszorg beoordelen als zijnde betuttelend, bureaucratisch en ouderwets ongelijk hebben.
Van de deelnemers aan het onderzoek kon 80 procent zich vinden in de stelling dat welstandszorg belangrijk is voor de woonomgeving. Zelfs van de 44 mensen die een negatief advies kregen over hun bouwplannen ruim driekwart het eens met deze stelling.
Ook de stelling dat welstandszorg belangrijk is voor het centrum kon rekenen op grote instemming (79 procent). Ook de twee andere stellingen te weten ‘welstandszorg is belangrijk voor het buitengebied’ en ‘welstandszorg is belangrijk voor bedrijventerreinen’ kregen instemming. Respectievelijk 76 en 62 procent van de respondenten gaven dit aan. “De groep mensen die welstandsadvisering volstrekt onbelangrijk vindt, is verwaarloosbaar klein”, meldt de Federatie. “Slechts 2 procent (als het over de eigen woonomgeving gaat) tot 5 procent (in het geval van de bedrijventerreinen.”

Reageer op dit artikel