nieuws

Delfland keert hoogwater met opblaasdijk

bouwbreed Premium

Hoogheemraadschap Delfland demonstreert een opblaasbare nooddijk in de Woudse Polder in Den Hoorn. Dat gebeurt zaterdag tijdens de Dag van de Dijk, een landelijk evenement waarin waterbeheerders zaterdag en zondag geïnteresseerden laten zien hoe ze omgaan met water en waterveiligheid.

Delfland gebruikt een mobiele nooddijk van fabrikant Noaq uit het Zweedse Näsviken. Het hoogheemraadschap zegt de opblaasbare dijk direct te hebben ingekocht bij de producent. Het demonstratiemodel is 20 meter lang en 0,75 meter hoog. Aan de slang zit een flap van ruim anderhalve meter lang. Hoogwater drukt de flap stevig op de grond zodat er geen water onder komt. Om de kans op doorsijpelen zo klein mogelijk te houden, adviseert de fabrikant voor de rand van de flap een zo vlak mogelijke bodem.
Het gewicht van het water zorgt tevens voor de verankering van de mobiele nooddijk. De bodemdruk bedraagt volgens Noaq maximaal 10 kilopascal. Het eigen gewicht van de slangdijk ligt op 5 kilo per meter. Flap en slang zijn samen ruim 2,4 meter breed. Het product is gemaakt uit gewapend pvc.
Delfland blaast de mobiele nooddijk zaterdag op met een bladblazer. Het hoogheemraadschap verwacht dat de lengte van 20 meter in ruim drie kwartier is opgeblazen.

Reageer op dit artikel