nieuws

De xenofoob

bouwbreed Premium

Wat een verschil in houding ten opzichte van Geert Wilders hebben VVD-leider Mark Rutte en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso

De eerste maakt zich niet druk om de speech die Wilders gaat houden op Ground Zero op 11 september. En dat terwijl oktober de glorieuze Wildersmaand wordt. Dan is immers de rechtzaak tegen het Venlose blondje vanwege haatzaaien.
Neem dan Barroso. Wat de Portugese sociaal-democraat betreft moet Wilders weg uit Europa. Voor racisme en xenofobie is er in Europa geen plaats, zei hij deze week in het Europees Parlement.
Intussen zorgt het geklungel van de beoogde coalitie er wel voor dat de bouw alleen maar verder in een dip raakt. Potentiële huizenkopers wachten af wat de politiek voor hen in petto heeft. Weliswaar hebben VVD en PVV en iets minder hard CDA gezegd dat er niet getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek, maar de spreekwoordelijke perfiditeit van politici geeft weinig vertrouwen.
Het zij toegegeven. Een rechtse coalitie lijkt beter te zijn voor de bouw. Met de nodige bezuinigingen voor de deur zouden linkse partijen die ongetwijfeld vooral in de sfeer van de investeringen zoeken. In ieder geval zouden ze de overdrachtsuitgaven, inkomenssubsidies en uitkeringen, zoveel mogelijk met rust willen laten. Verkorting en verhoging van de hogere belastingschijven is dan ook nog een gewilde optie om aan extra middelen te komen.
Een rechtse coalitie lijkt juist wel de overdrachtsuitgaven te willen aanpakken alsmede de hoeveelheid ambtenaren. Dat laatste zet overigens op korte termijn weinig zoden aan de dijk. Daar staat tegenover dat een dergelijke coalitie ook heel goed zou kunnen snijden in de uitkeringen aan gemeenten en provincies, de bestuurslagen die tijdens de crisis meer hebben gedaan voor de bouw dan de rijksoverheid.
De ontwerpbegrotingen van de provincies en gemeenten laten nu al zien dat investeringen in onder meer infrastructuur onder druk komen te staan. De malaise in de woningbouw doet daar nog een schepje bovenop. Waar vroeger problemen konden worden opgelost door meer te bouwen waardoor het grondbedrijf meer winsten behaalde, is dat nu uitgesloten.
Het wordt derhalve hoog tijd dat er eindelijk een kabinet komt, desnoods dan maar – contre coeur, dat wel – met steun van Wilders. Dan moet Barroso maar even wachten xenofoben Europa uit te gooien.

Reageer op dit artikel