nieuws

De exegese

bouwbreed Premium

Terwijl iedereen in al dan niet angstige spanning wacht op een nieuw kabinet, heeft Elco Brinkman zich eindelijk laten verleiden tot politieke uitspraken

Wie zijn column in Podium aan tekstexegese onderwerpt, kan tot geen andere conclusie komen dan dat de bouwvoorman alsnog pleit voor een breed samengesteld kabinet.
Hij vindt dat een nieuw kabinet een gedegen toekomstgericht plan van aanpak moet maken waarbij ideologie niet de eerste behoefte is. Een praktische, breed tussen partijen gesteunde aanpak wel.
Dit advies aan de politiek is uiteraard goed. Politiek is redelijk simpel, het is de kunst om tot 76 te tellen. Daar zit ‘m dan ook net de kneep. Een minderheidskabinet heeft per definitie geen 76 zetels in de kamer. Gedoogsteun van een of meer partijen is dan nodig om tot “vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal” te komen. Als die steun dan komt van een partij die op ideologische punten een afwijkend standpunt mag verkondigen dan is er nauwelijks sprake van stabiliteit.
Bovendien kunnen ministers en met name de toekomstige minster-president er op rekenen heel vaak naar de Kamer geroepen te worden om weer eens uitleg te geven over controversiële uitlatingen van de gedoogpartner. Dat leidt behoorlijk de aandacht af van het echte werk.
Onze Elco heeft dan ook groot gelijk dat hij oproept tot brede samenwerking om de problemen in ons land aan te pakken. Dat roept dan echter meteen een vraag op. Waar de politiek moet samenwerken, geldt dat dan ook niet voor branche-organisaties?
Neem bijvoorbeeld het verlaagde btw-tarief. Natuurlijk heeft Bouwend Nederland zich hard gemaakt om die lang gekoesterde bouwwens binnen te halen. Minstens zo hard heeft echter ook de Aannemersfederatie Nederland daaraan getrokken. Als Bouwend Nederland vervolgens de AFNL haar aandeel misgunt en het ministerie van Financiën meldt dat alleen de grootste bouwbranche-organisatie genoemd mag worden, dan zet dat behoorlijk wat kwaad bloed. Hoe kan het dan nog tot vruchtbare samenwerking komen tussen de branche-organisaties.
Na de achteraf door de rechter gelegaliseerde greep in de kas van de stichting SFB, perikelen rond de bouw-cao en het verwijderen van de AFNL uit diverse paritaire organisaties is dit de vierde faux pas. Gezien het advies van Brinkman aan de politiek mag worden verwacht dat dit de laatste is.

Reageer op dit artikel