nieuws

Daken ingestort door ontbreken noodoverloop

bouwbreed

Instortingen van daken door de ophoping van hemelwater komen nog steeds voor. In augustus zijn volgens DGI Dak & Gevel Ingenieurs uit Raamsdonksveer meerdere daken op verschillende locaties in Nederland ingestort. Dat meldt het vakblad voor de dakensector Roofs.

Alle instortingen werden veroorzaakt door het ontbreken van een noodoverloopsysteem of het niet werken van zo’n systeem. De ophoping van hemelwater is vaak het gevolg van ontwerp- of uitvoeringsfouten, zoals onvoldoende afschot of onvoldoende capaciteit van de hemelwaterafvoer. Ook komt het voor dat de hemelwaterafvoer verstopt raakt.
Bij het ontwerpen van daken wordt meestal geen rekening gehouden met de mogelijkheid van ophoping van water.
DGI Dak & Gevel Ingenieurs heeft sinds 2003 gegevens verzameld over de risico’s van ophoping van water op daken. Volgens een analyse zal het dak van 70 procent van de gebouwen vrijwel zeker bezwijken na een forse stortbui als de afvoer faalt.
Bij 10 procent van de gebouwen is het dak zeer gevoelig voor ophoping van water. Slechts bij 5 procent van de gebouwen voldoet het dak aan de wettelijke bouwvoorschriften. Bij 15 procent voldoet het dak niet, maar zal het niet bezwijken.
De uiteindelijke conclusie luidt dat preventief onderzoek nog steeds nodig is.

Reageer op dit artikel