nieuws

Commerciële taal

bouwbreed

De bouw is ontdekt door de communicatiewereld! De acceptatie voor het klassieke beeld van de botte aannemer in conflict met onderaannemer en klant nam af en de communicatiebureaus storten zich op de nieuw ontstane vraag

Slechts enkelen weten bedrijven echt verder te brengen, maar een ander uiterste blinkt uit in het verkopen van gebakken lucht. Je komt ze vaak tegen; in gladde commercie en gelikte marketing, stort men zich op de rationele wereld van beton en staal die moet gaan vallen voor de energieke termen en ideeën van de adviseurs.
Groot is dan ook de ruis op de lijn wanneer een ingenieur wordt benaderd met commerciële oneliners in binnenstromende aanbiedingen van de communicators. Zachte formuleringen die in een technische wereld kop noch staart hebben. Het werd een kunst om op zo interessant mogelijke wijze niets te zeggen (concreetheid creëert immers verplichtingen). Ik deel met u een bloemlezing van de mooiste kreten die ik tegenkwam:
In de categorie ‘openbaren van drijfveren’: “Ik word gedreven door de persoonlijke motivatie om…”; “Het drijft me om…”; “Het is mijn missie om…”.
Energieke termen: “pro-actief zorgdragen dat uw bedrijfsresultaat positief wordt beïnvloed”.
Deze termen moeten vervolgens leiden tot een gesprek (nee, een open dialoog), waarin de potentiële klant kan worden ingepakt door charme en uitstraling, en waarbij samenwerken een nieuwe ‘once in a lifetime’ beleving zal worden.
Gelukkig staat alles in het teken van heldere doelen (“innovatieve concepten realiseren”, “toekomstige vernieuwingen initiëren”,”nieuwe kansen aanjagen”) die men bereikt met een daadkrachtige aanpak door bijvoorbeeld “creatief en conceptueel te werk te gaan” of “te kansdenken”.
De visitekaartjes bevatten functietitels als Verbinder of Initiator en uw team staat een periode van bevlogenheid en ongekend enthousiasme te wachten. En zo gaan we dan toch maar akkoord met de aanpak van de expert. Het klinkt immers allemaal best lastig. Laten we voor het gemak op de koop toe nemen dat we elkaar door de diversiteit aan lege kreten steeds moeilijker kunnen vinden.
Voorzitter de Nieuwbouw

Reageer op dit artikel