nieuws

Bouwtijd door dakplaat met zonnecollector korter

bouwbreed

Met een combinatie van isolerende dakplaten met ingebouwde zonnecollector ging het energielabel van woningen in Nijkerk gemiddeld van D naar B. Bovendien was de bouwtijd kort.

Woningstichting Nijkerk (WSN) voerde de maatregelen voor een beter energielabel gelijktijdig uit met een renovatie. Dat bespaarde kosten, evenals hergebruik van dakgoten en gootbeugels. De woningen uit 1952 “kunnen er weer minstens dertig jaar tegen”, verwacht projectleider Kees de Ruiter van WSN.
Technisch verliep het project soepel. “De SolarTherm zorgde voor een kortere bouwtijd”, vat projectleider Teunis van de Pol van Slingerland Bouw uit Nijkerk zijn ervaringen samen. De kortere bouwtijd hangt samen met onder meer de breedte van de dakplaten van 1,20 meter; 20 procent breder dan standaard dakplaten. Schroeven vervingen haaknagels bij bevestiging. Mede daardoor raakten de platen minder beschadigd. “Een verkeerd gelegde dakplaat is met schroeven makkelijker te corrigeren dan met haaknagels.” De kans op fouten is vooraf beperkt door de lengte van het dak en de afstand tussen de panlatten te meten.
Het project bestond uit vier blokken van elk vier woningen en één blok met zes woningen. “Telkens werd van twee woningen het dak in één dag vervangen”, zegt Van de Pol. Als het dak openlag werd het 50 kilo zware boilervat van 110 liter voor de collector op de vliering gehesen. “Anders moest het via de verdiepings- en de vlizotrap naar boven”, zegt installateur André Schoonderbeek van Schoonderbeek Centrale Verwarming uit Nijkerk.
Een ProLine combiketel van Nefit maakt deel uit van het collectorsysteem. Een extra pomp transporteert de vloeistof uit de collector naar de wisselaar in het boilervat.

Besturing

Nefit leverde alle benodigdheden voor de aansluiting van de zonnecollector. Ook dat verkleinde de kans op fouten. “Omdat zonnecollector en ketel van dezelfde fabrikant zijn vallen evenmin problemen te verwachten met de besturing van het systeem.” Een sensor in de collector zorgt dat de opgevangen zonnewarmte wordt afgegeven aan het tapwater. “Deze sensor is niet universeel”, zegt Schoonderbeek. “In projecten met producten van verschillende fabrikanten moet proefondervindelijk blijken welke sensor daar het best bij past.”
De corporatie was al van plan de dakpannen te vernieuwen. “Op de beurs VSK zagen we de SolarTherm bij Nefit. Die leek ons ideaal voor dit project”, zegt De Ruiter. Eind april ging de offerte uit, de uitvoering begon in juni. Unidek controleerde of de SolarTherm zo makkelijk kan worden geplaatst als de catalogus belooft. Door het werk deed de fabrikant ideeën op voor kleine verbeteringen.

Reageer op dit artikel