nieuws

Bodem onder Panorama Mesdag geknipt voor groutcompensatie

bouwbreed

De zandgrond onder Panorama Mesdag un Den Haag lijkt ideaal voor groutcompensatie. Na het vullen van de grond, kon het verzakte gebouw meteen weer worden opgeheven met de waterdunne cement.

Het gebruikelijke opspannen van de grond, de tweede fase van groutcompensatie, kon dus achterwege blijven, legde prof. Almer van der Stoel gisteren uit. Met zijn bureau Crux Engineering adviseert Van der Stoel de directie van het Haagse museum, dat bijna drie jaar terug 9 millimeter verzakte, toen BAM een palenwand boorde ten behoeve van de bouw van een parkeergarage naast het 130 jaar oude museumgebouw.
Volgens Van der Stoel kwam het ronde gebouw bij het vullen van de grond meteen al tienden van millimeters omhoog. Ook tijdens het daadwerkelijke injecteren door de 64 lansen reageerde het gebouw heel direct. Bovendien zakte het nauwelijks terug, zoals op een klei- of veenbodem nog wel eens gebeurt. Smet-Keller verwacht volgende week het gebouw maximaal 4,5 millimeter te hebben opgeheven. Daarna blijft het bedrijf nog twee weken met de apparatuur aanwezig om in te grijpen als het onverhoopt toch terug mocht zakken.
Voorafgaand aan het grouten is afgelopen jaar de fundering van het museum verstevigd met trekstangen. Die zijn dwars door de poeren geboord en vastgezet aan een betonnen rand onder de kern van het gebouw. De krachten in die stangen worden tijdens het grouten nauwkeurig gemonitord.
Dat het museum nu gestabiliseerd wordt, is voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat het museum een goede CAR-polis had afgesloten voordat BAM aan de slag ging. Verzekeraar Amlin (voorheen Fortis) schiet alle kosten voor die het museum heeft moeten maken. Die 1 miljoen euro hadden het museum volgens Hans Pels Rijcken van Amlin waarschijnlijk de das omgedaan, als het die zelf had moeten betalen. Amlin gaat die kosten de komende tijd verhalen op BAM Civiel, de onderaannemer van de palenwand, ontwikkelaar Lirema, of wie ook maar verantwoordelijk is.

Reageer op dit artikel