nieuws

Beleggers investeren meer in vastgoed

bouwbreed

Institutionele en andere beleggers hebben dit jaar veel meer geld gereserveerd voor vastgoed dan vorig jaar. Winkelvastgoed is gewild en ook de woningmarkt groeit in de belangstelling, constateert Jones Lang Lasalle.

Het jaarlijkse onderzoek naar de vastgoedbeleggingsmarkt van Jones Lang LaSalle is gehouden onder 22 beleggers die samen dit jaar verwachten voor 2,3 miljard euro aan vastgoed aan te kopen en voor ruim 1,7 miljard euro te verkopen. Dat is een forse verbetering ten opzichte van 2009, toen ze voor ongeveer 555 miljoen investeerden in vastgoedobjecten.
De bedragen geven wel een ontwikkeling aan maar niet de totale investeringen omdat er meer beleggende partijen zijn dan bij het onderzoek werden betrokken. ‘Managing director’ van Jones Lang Lasalle Nederland Eric de Clercq Zubli waarschuwt dat het herstel geenszins een terugkeer inluidt naar de goede tijden van weleer. Integendeel: “Wij zien een duidelijke trendbreuk met het verleden. De marktomstandigheden zijn blijvend veranderd, net als de kijk op marktrisico’s.”
De dienstverlener voor de vastgoedsector ziet te veel beren op de weg om optimistisch te zijn over de lange termijn. De vraag naar kantoren blijft dalen en ook die naar winkelvastgoed zal geleidelijk afnemen door de groei van internetverkopen. Op de woningmarkt zijn de vooruitzichten ook niet onverdeeld gunstig, onder meer door de verwachte bevolkingskrimp.
Toch zouden de in kaart gebrachte institutionele beleggers en vastgoedfondsen op korte termijn 1 miljard euro willen investeren in de woningmarkt. Corporaties zouden hiervoor “enorm open” staan omdat ze zo hun vermogenspositie kunnen verbeteren. Maar de regelgeving blijkt voor hen nog een struikelblok dat daarom dus eerst moet worden weggenomen.
Jones Lang Lasalle constateert een toenemende polariteit in de markt. Vastgoed dat nu sterk is, wordt sterker. Zwakgoed dat vast is, wordt veel zwakker. Deze trend zet naar verwachting door. Voor veel leegstaande kantoren op de mindere locaties is dus weinig hoop. Toplocaties blijven echter gewilde aankopen voor beleggers en het vinden van gebruikers lijkt daar ook geen al te groot probleem.

Reageer op dit artikel